El ventall de Lady Windermere

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'arts escèniquesEl ventall de Lady Windermere
Lady Windermere's Fan Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Tipusobra dramàtica Modifica el valor a Wikidata
AutorOscar Wilde Modifica el valor a Wikidata
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
Creació1892 Modifica el valor a Wikidata
Gènerecomèdia Modifica el valor a Wikidata
Altres
Identificador Theatricalia d'obra dramàtica3jz Modifica el valor a Wikidata
IBDB: 5203 Goodreads work: 1897835 Project Gutenberg: 790 Modifica el valor a Wikidata

El ventall de Lady Windermere (en anglès: Lady Windermere's Fan) és una obra de teatre de quatre actes de l'escriptor irlandès Oscar Wilde, estrenada el 20 de febrer de 1892 al teatre Saint James de Londres.

Argument[modifica]

L'obra comença quan Lady Windermere descobreix que potser el seu marit té un affaire amb una altra dona. La duquessa de Berwick és qui ho ha fet saber. Lady Windermere s'enfronta al seu marit i li'n demana explicacions, però ell rebutja les acusacions i convida la seva suposada amant, l'Erlynne, al ball d'aniversari de la seva dona.

Ultratjada per la infidelitat del seu marit, Lady Windermere decideix abandonar-lo per seguir amb lord Darlington, un amic que acaba de confessar el seu amor envers ella.

Després del que ha passat, l'Erlynne segueix Lady Windermere fins a casa de lord Darlington i intenta convèncer-la perquè torni amb el seu marit.

Després d'una discussió en què finalment Lady Windermere cedeix a la pretensió de tornar a casa, totes dues dones han d'amagar-se en sentir diversos cavallers que s'atansen, entre els quals es troba lord Windermere i lord Darlingotn. Quan els homes entren a la casa xerren durant una estona, però un dels amics de lord Windermere troba el ventall de Lady Windermere, i ell el reconeix, acusa lord Darlingotn de tenir la seva dona amagada en algun lloc i exigeix que l'apartament sigui escorcollat. Aleshores apareix l'Erlynne, i confessa que ha agafat el ventall per error. D'aquesta manera sacrifica la seva reputació per salvar el matrimoni de Lady Windermere.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: El ventall de Lady Windermere