Elies de Mallorca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaElies de Mallorca
Biografia
Bisbe de Mallorca
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot catòlic Modifica el valor a Wikidata

Elies de Mallorca, Helias de Maiorica en llatí, és el primer bisbe de Mallorca documentat. La seva existència és coneguda per una relació de bisbes assistents al Concili de Cartago de 484. El seu nom figura en l'apartat de Bisbes de l'illa de Sardenya, juntament, entre d'altres, amb Macari de Menorca i Opilió d'Eivissa.

El Concili de Cartago de 484, no reconegut per l'església catòlica, fou una reunió conjunta dels bisbes catòlics i arrians del regne vàndal, convocada pel rei Huneric, amb l'objecte d'unificar ambdues confessions sota l'hegemonia dels arrians, que era la religió del rei. El concili és un dels episodis que conformen la política anticatòlica d'Huneric, l'únic rei bàrbar que va realitzar una política violenta contra els catòlics, tot i que els seus actes foren de major intensitat en els territoris continentals que en els insulars del regne.

El nom d'Elies[modifica]

El nom d'Elies és un nom de tradició veterotestamentària, cosa molt poc comuna entre els bisbes cristians occidentals de l'època. Això ha fet suposar un origen jueu convers del bisbe mallorquí.

Bibliografia[modifica]

  • Amengual i Batle, Josep. Els orígens del cristianisme a les Balears, vol I. Mallorca: Editorial Moll, 1991, pp. 30-32, 320-325 (Els treballs i els dies). ISBN 84-273-0676-8.