Teilo de Llandaff

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Eliud)
Infotaula de personaTeilo, o
Eliud

Catedral de Llandaff, avui
Biografia
NaixementTeilo
segle VI Modifica el valor a Wikidata
Penalun Modifica el valor a Wikidata
Mort9 febrer 560 Modifica el valor a Wikidata
Llandeilo Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCatedral de Llandaff, Llandeilo Vawr i Penally Abbey 
Bisbe
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsDavid de Gal·les, Illtud (en) Tradueix, Paulinus Aurelianus i Dubricius (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
bisbe
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Anglicanisme, comunitats ortodoxes de ritu occidental
CanonitzacióAntiga
PelegrinatgeLlandaff, Llandeilo Vawr, Penally Abbey
Festivitat9 de febrer
IconografiaCom a bisbe
Família
ParesSaint Issel (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Gwenhaf (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Teilo (Teliaus en llatí), o Eliud (Penalun, Sir Benfro, Gal·les, segle VI) va ser un dirigent de l'església gal·lesa. És venerat com a sant per diverses confessions cristianes.

Biografia[modifica]

Les dates exactes de naixement i mort en són ignorades, però Penalun a Sir Benfro[1] és considerada la seva població natal. Teilo era fill del príncep Ensig ap Hydwn ap Ceredig, de Ceredigion, i cosí de Sant David de Gal·les (algunes tradicions diuen que Teilo viatjà amb David fins a Jerusalem en pelegrinatge).

Fou educat per Dubrici, a qui succeí com a bisbe de Llandaff, on va fundar la catedral. Com molts dels sants gal·lesos d'aquest període, Teilo va ser un alt càrrec monacal, i va fundar un llan o establiment monàstic que donà nom a la ciutat de Llandeilo (Sir Gaerfyrddin). Es creu que també va predicar o ensenyar a Bretanya, on anà amb Samso de Dol. En tornar, ocupà la seu de David, i fou bisbe de Tyddewi. Sant Hywel va ser un dels deixebles d'en Teilo.

Veneració[modifica]

Tres esglésies reclamaven tenir-ne les relíquies: per arranjar-ho es crea la llegenda que, en morir, el seu cos s'havia triplicat miraculosament. Les relíquies, doncs, són a: la catedral de Llandaff,[2] Llandeilo Vawr, i Penally Abbey. Encara que, en restaurar a començaments del segle XXI la catedral de Tyddewi, hom va trobar-hi uns ossos que es cregueren del sant, la datació científica ho desmentí. Sant Teilo és un dels sants patrons de la catedral de Llandaff, i es diu que va ser el fundador del monestir que s'hi feu a recer.

La seva festa es commemora el 9 de febrer. Alguns llogarrets gal·lesos porten el nom Llandeilo en record seu, i té esglésies dedicades a Gal·les, Bretanya, Cornualla i Devon.

Notes[modifica]

  1. «Sant Teilo a la Catholic Encyclopedia».
  2. Pepin, David. Cathedrals of Britain (en anglès). Oxford: Shire Publications, 2016, p. 143. ISBN 9781784420499. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Teilo de Llandaff