Eliyahu Rips

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEliyahu Rips

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement12 desembre 1948 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
Riga (Letònia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióJudaisme i ateisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Letònia
Universitat Hebrea de Jerusalem Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiShimshon Amitsur Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballTeoria de grups, R-tree (en) Tradueix i Bible code (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Hebrea de Jerusalem Modifica el valor a Wikidata
AlumnesZlil Sela Modifica el valor a Wikidata
Participà en
Olimpíada Internacional de Matemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralZlil Sela, Lev Birbrair (en) Tradueix, Marcelo Firer (en) Tradueix i Inna Bumagin (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
9 abril 1969immolació Modifica el valor a Wikidata
Premis

Eliyahu Rips (hebreu: אליהו ריפס‎; rus: Илья Рипс; letó: Iļja Ripss) (1948) és un matemàtic israelià conegut per les seves investigacions en el camp de l'àlgebra i pel polèmic descobriment del codi secret de la Bíblia.[1]

Rips nasqué i creixé a Letònia (aleshores part de l'URSS).[2] Fou el primer estudiant d'institut de Letònia que participà en l'Olimpíada Internacional de Matemàtiques. El 1969, Rips (aleshores estudiant de la Universitat de Letònia) intentà immolar-se en protesta contra la invasió soviètica de Txecoslovàquia. Com a conseqüència, fou empresonat pel govern soviètic, però gràcies a la pressió de matemàtics occidentals se li deixà marxar a Israel el 1972.

Després de doctorar-se, Rips s'uní al Departament de Matemàtiques de la Universitat Hebrea de Jerusalem. Es feu famós gràcies a les seves investigacions en teoria de grups. Rips rebé el Premi Erdős de la Societat Matemàtica Israeliana el 1979 i fou ponent en el Congrés Internacional de Matemàtics del 1994.

El 1994, Rips, juntament amb Doron Witztum i Yoav Rosenberg, publicà un article a la revista Statistical Science en el qual afirmaven que havien trobat missatges codificats en el text hebreu pertanyent al llibre del Gènesi.[3] El 1997, el seu descobriment fou l'eix central del llibre El codi secret de la Bíblia, de Michael Drosnin.[4] Des d'aleshores, el codi bíblic ha causat molta polèmica. Nombrosos científics s'han mostrat escèptics i han assenyalat alguns errors en les investigacions de Rips i els seus col·legues.

Referències[modifica]

  1. Torres, Monty. «Secret Codes In The Bible And The Torah? Investigators YES!», 02-02-2012. [Consulta: 19 desembre 2021].
  2. «Lolita Tomsone | Sērkociņš Ripss» (en anglès). [Consulta: 19 desembre 2021].
  3. «Botschaften des Allmächtigen oder zurechtgeschusterte Daten».
  4. «Seek And Ye Shall Find - The Daily Beast», 08-05-2012. Arxivat de l'original el 2012-05-08. [Consulta: 19 desembre 2021].