Els Masos de Sant Martí

Plantilla:Infotaula geografia políticaEls Masos de Sant Martí
Imatge
El poble dels Masos de Sant Martí, amb l'església d'aquest nom

Localització
Map
 42° 05′ 54″ N, 1° 03′ 58″ E / 42.09833°N,1.06611°E / 42.09833; 1.06611
EstatEspanya
Comunitat autònomaCatalunya
Provínciaprovíncia de Lleida
ComarcaPallars Jussà
MunicipiIsona i Conca Dellà Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Altitud654 m Modifica el valor a Wikidata

Els Masos de Sant Martí[1] és un poble de l'antic terme municipal d'Isona, actualment integrat en el d'Isona i Conca Dellà.

Els Masos de Sant Martí des de Covet

Actualment està despoblat, llevat d'alguna casa aprofitada per a estiueig o caps de setmana: gairebé tots els seus antics habitants són actualment a Isona. Pren el nom de la seva església, dedicada a Sant Martí.

És al nord i a prop del poble de Covet: en queda a poc més de dos quilòmetres, i pertanyia a la seva parròquia. És a uns cinc quilòmetres del cap de municipi, la vila d'Isona.

Té església pròpia, dedicada a Sant Martí, sufragània de Santa Maria de Covet. Va ser restaurada i recuperada, fa pocs anys, pel Centre d'Estudis d'Isona i Conca Dellà. És una església romànica del segle xii.

Aquest poble pròpiament no havia tingut mai festes pròpies: la Festa Major, la celebraven conjuntament amb Covet, que és el cap de la parròquia, a més d'assistir a la d'Isona. El mes de setembre era l'únic moment en què se celebrava una festa, als Masos: un àpat col·lectiu, que actualment tampoc no se celebra, ja.

Etimologia[modifica]

Es tracta d'un topònim ja d'origen català, i de caràcter descriptiu: és el conjunt de masos que depenien de l'esglesiola de sant Martí, sufragània de Santa Maria de Covet.

Cases del poble[modifica]

  • Cal Perepau
  • Cal Tató
  • Cal Roi
  • Cal Cucut (o Cucuc)
  • Cal Collet
  • Cal Cosme
  • Cal Manel

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • BELLMUNT I FIGUERAS, Joan. Pallars Jussà, III. Lleida: Pagès Editors, 2000 (Fets costums i llegendes, 33). ISBN 84-7935-740-1

Enllaços externs[modifica]