Emblema nacional de l'Azerbaidjan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'escutEmblema nacional de l'Azerbaidjan

Modifica el valor a Wikidata
Detalls
TipusEscut d'armes estatal Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perAzerbaidjan Modifica el valor a Wikidata
Data d'origen1993 Modifica el valor a Wikidata
Establert/
rehabilitat
19 gener 1993 Modifica el valor a Wikidata
Altres detalls
EstatAzerbaidjan Modifica el valor a Wikidata

L'emblema nacional de l'Azerbaidjan —i no pas un escut d'armes, ja que no segueix les lleis de l'heràldica— barreja símbols tradicionals i moderns. És una adaptació de l'escut utilitzat per l'efímera República Democràtica de l'Azerbaidjan (1918-1921) i fou reprès el 1992, després de l'extinció de la Unió Soviètica.

El senyal central n'és una representació estilitzada del foc, ja que l'Azerbaidjan és conegut com la "terra del foc etern", a causa de l'existència dins el seu territori de molts focs perpètuament encesos. Els colors utlitizats en la composició de l'emblema —blau, vermell i verd— són els de la bandera estatal; aquests colors fan referència als pobles i cultures que han conformat la història de l'Azerbaidjan: el blau representa els pobles turcotàrtars; el vermell hi és per als seljúcides; i els otomans i el verd, per a l'islam. A més a més, el groc (o or) simbolitza el kanat de l'Horda d'Or.

A la bandera també apareix, a la franja central, a més d'una mitja lluna, una estrella de vuit puntes blanca com la que figura a l'escut. Aquesta estrella és coneguda en àrab amb el nom de Rub el-Hizb (que té un símbol propi en Unicode, ۞) i al mig s'hi representa el monograma àrab d'Al·là en forma de foc. Les vuit puntes de l'estrella, i els vuit petits discos daurats que hi ha entre punta i punta dins la franja blava del cercle, fan referència als grans grups etnolingüístics turcs.

Escuts anteriors[modifica]

Galeria d'escuts anteriors[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Emblema nacional de l'Azerbaidjan