Émile Paladilhe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Emile Paladilhe)
Infotaula de personaÉmile Paladilhe

Gravat d'Émile Paladilhe Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement3 juny 1844 Modifica el valor a Wikidata
Montpeller (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort6 gener 1926 Modifica el valor a Wikidata (81 anys)
2n districte de París (França) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatFrança
FormacióConservatoire de Paris Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióCompositor
Membre de
GènereÒpera Modifica el valor a Wikidata
MovimentMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
EstilRomanticisme
ProfessorsAnton-François Marmontel, Françoise Benoist i Jacques Fromental Halévy Modifica el valor a Wikidata
Família
ParentsDominique Paladilhe (net) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Musicbrainz: 99ad7acf-42c5-45d9-817a-8b69c9e4e9ef Lieder.net: 5265 Discogs: 2362209 IMSLP: Category:Paladilhe,_Émile Modifica el valor a Wikidata

Émile Paladilhe (Montpeller, Llenguadoc-Rosselló, 3 de juny de 1844 - París, 6 de gener de 1926) fou un compositor francès.

Fill d'un metge, aficionat a la música, rebé del seu pare les primeres lliçons en aquell art, i després fou deixeble de l'organista de la catedral de Montpeller, Sebastià Boixet, aprofitant els seus estudis, que ben aviat se'l considerà un nen prodigi. Admès en el Conservatori de París, cursà orgue, piano i composició, tenint per mestres a Benoist, Marmontel i Halévy, i aconseguí tants avançaments en el seu art, que el 1860 aconseguí el premi de Roma, malgrat que llavors només contava setze anys; atorgant-se-li aquell premi per la seva cantata Ivan IV, que fou executada a l'Òpera de París. Anteriorment ja havia estat premiat en altres concursos menys importants. Durant la seva estada a Roma assolí enorme èxit la melodia que allà va compondre, titulada Mandolinata. Aviat es donà conèixer Paladilhe per la composició d'obres més importants, com ara una missa amb acompanyament d'orquestra, dues simfonies, les òperes còmiques:

Des del 1892 fou membre de l'Institut de França; també fou membre de la Comissió d'estudis del Conservatori de París i oficial de la Legió d'Honori d'Instrucció Pública. entre les altres produccions, cap de les quals va tenir grandiós èxit de Mandolinata, i figuren:

Fou professor del Conservatori de París, on tingué molts alumnes, entre ells a Georges Hüe, el qual seria un prolific compositor.[1]

Bibliografia[modifica]

  1. *Enciclopèdia Espasa v. 28, 1.ª part. pàg. 525, (ISBN 84-239-4528-6)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Émile Paladilhe