En Comú Podem-Guanyem el Canvi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 18:08, 1 set 2016 amb l'última edició de Kette~cawiki (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'organitzacióEn Comú Podem
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtECP-GUANYEM EL CANVI Modifica el valor a Wikidata
Tipuscoalició electoral Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticaJustícia social
Dret a decidir
Ecologisme
Catalanisme
Alineació políticaEsquerra
País d'origenCatalunya
Història
FusióIniciativa per Catalunya Verds
Esquerra Unida i Alternativa
Barcelona en Comú
Podem
Equo
ReemplaçaCatalunya Sí que es Pot
CreacióOctubre de 2015
Activitat
ÀmbitBarcelona, Girona, Lleida i Tarragona Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Cap de llistaXavier Domènech
Format per
Diputats al
Congrés d'Espanya
12 / 47
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webencomupodem.cat Modifica el valor a Wikidata

En Comú Podem (ECP) és una coalició formada per Iniciativa per Catalunya Verds, Esquerra Unida i Alternativa,[1] Podem, Equo i Barcelona en Comú que va néixer a l'octubre de 2015 amb l'objectiu de presentar-se a les eleccions generals espanyoles de 2015 en les quatre circumscripcions electorals de Catalunya. El seu cap de llista per Barcelona va ser l'historiador Xavier Domènech.,[2] mentre que a Tarragona l'alcalde d'Altafulla Félix Alonso, a Lleida l'activista Jaume Moya i a Girona la professora Dolors Terradas.

En Comú Podem planteja establir una relació d'igual a igual amb Podem pel que té com a objectiu tenir grup parlamentari propi i apostar per articular conjuntament amb la formació de Pablo Iglesias els punts en comú. La formació no descarta entendre's amb sectors d'ERC i busca la forma d'apropar-se a la CUP.[3]

El 20 de desembre ECP va guanyar les eleccions generals espanyoles a Catalunya, sent el partit més votat i obtenint 924.847 vots (24,73% del total), fet que li atorgava 12 escons al congrés dels diputats.[4] Van celebrar la nit electoral a l'Estació del Nord de Barcelona.[5] ECP, no obstant, davant la no acceptació a la voluntat de constituir grup propi per part de les Meses del Congrés i del Senat controlades per una majoria del PP i Ciutadans, va optar per integrar-es en un grup amb Podemos i En Marea, però amb veu pròpia i llibertat de vot.[6]

Programa electoral

El programa electoral esmenta un «referèndum sobre el futur polític de Catalunya», per decidir al relació de Catalunya amb la resta de l'estat espanyol.

Referències

  1. Tugas, Roger «Acord ‘in extremis’ per sumar EUiA a En Comú Podem». Ara, 06-11-2015, p. 8.
  2. «La coalición impulsada por Colau para el 20-D se llamará 'En Comú Podem'». El Periódico de Cataluña, 29-10-2015. [Consulta: 29 octubre 2015].
  3. «Barcelona en Comú aprueba ir a las generales junto a Podem, ICV y EUiA». Público [Consulta: 29 octubre 2015].
  4. Miró, David «Catalunya fa pinya amb el dret a decidir en una Espanya fragmentada» (paper). Diari Ara, 21-12-2015, p. 4-5 [Consulta: 22 desembre 2015].
  5. Vicens, Laia «En Comú Podem arrasa i fa de Catalunya el bastió d'Iglesias». Diari Ara, 21-12-2015, pàg. 18 [Consulta: 23 desembre 2015].
  6. «Podem registra un sol grup al congrés espanyol · Absorbeix els diputats d'En Comú» (en català). Vilaweb, 20-01-2016. [Consulta: 20 gener 2016].

Vegeu també

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: En Comú Podem-Guanyem el Canvi