Enric Granados i Campiña

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
«Enric Granados» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Enric Granados (desambiguació)».
Enric Granados
Enric Granados i Campiña ANC-1-402-N-7184.jpg
Enric Granados fotografiat per Antoni Esplugas
Naixement Enric Granados i Campiña
27 de juliol de 1867
Lleida
Mort 24 de març de 1916 (als 48 anys)
Canal de la Mànega
Nacionalitat Catalunya
Activitat professional
Art Compositor i pianista
Influí Tana Lluró

Enric Granados i Campiña (Lleida, Segrià, 27 de juliol de 1867canal de la Mànega, 24 de març de 1916) fou un compositor i pianista català. És conegut per la seua obra pianística, especialment per la suite Goyescas (1911), en què va basar també l'òpera del mateix nom. Va crear l'escola de piano a Barcelona, que ha produït figures tan rellevants com Frank Marshall i Alícia de Larrocha. Enric Granados, va destacar com a gran poeta del piano. La seva expressivitat lírica al teclat i la inspiració estètica de les seves obres han recorregut cada auditori d'Europa, a través d'un gran nombre d'artistes que van néixer al seu mestratge.[1] Granados, sentia un amor únic i incondicional per la música, aquest, es projecte des de fa més de 100 anys en l'herència humana i artística deixada a la seva acadèmia, l'Acadèmia Granados i en la personalitat dels seus directes, Frank Marshall i Alícia de Larrocha, i en una llarga llista de talentosos pianistes que van néixer i créixer com artistes a l'acadèmia. Tots ells, han contribuït a perdurar la memòria de tot un segle de cultura musical a Catalunya.[1] Va morir en el naufragi de la nau Sussex, al canal de la Mànega, en ser torpedinada per l'armada alemanya en el transcurs de la Primera Guerra Mundial. Havia rebut l'Orde de Carles III i la Legió d'Honor francesa.[2] Junt amb Albéniz fou el creador de l'escola catalana moderna de piano.

El fons personal d'Enric Granados es conserva a la Biblioteca de Catalunya i al Museu de la Música de Barcelona: inclou l'epistolari amb cartes de Pau Casals, Enrique Fernández Arbós, Jules Massenet i d'altres.[3]

Biografia[modifica | modifica el codi]

Primers anys[modifica | modifica el codi]

Granados era fill de pare cubà, anomenat Calixto Granados - aleshores una província espanyola - i mare càntabra, anomenada Enriqueta Campiña. Va nàixer a Lleida el dia 27 de juliol de 1867, on son pare havia estat destinat com a oficial de l'exèrcit quan ell va néixer. Però la seva família va haver de marxar poc temps després a Santa Cruz de Tenerife, on van passar quatre anys, fins al 1874,[4] any en què tota la família es va traslladar definitivament a Barcelona. L'entorn militar en el qual va créixer Enric el va impulsar en certa forma a despertar el seu instint musical. A Barcelona, va ser on va ingressar a l'Escolania de la Mercè, on va tenir ocasió d'estudiar piano (encara que ja destacava en l'instrument) amb el mestre Francesc Xavier Jurnet, amb qui va començar a aprofundir en els estudis musicals. Posteriorment va fer estudis de perfeccionament d'interpretació pianística amb Joan Baptista Pujol, considerat en aquell temps, com el millor professor de piano de la ciutat i mestre també d'Albéniz[5] i després amb Malats i amb Viñes, amb qui Granados va establir una gran amistat. Des dels tretze anys es va guanyar la vida com a pianista i el 1886 va donar el seu primer concert important com a solista: Pujol, va introduir molt ràpidament a Granados en el gran repertori i amb el seu mestratge, va aconseguir amb només quinze anys el primer premi d'un dels concursos de l'Acadèmia Pujol, premi atorgat per Felip Pedrell i Isaac Albéniz que eren els membres del jurat. Per a Granados aquest va ser el seu primer concert en públic i va interpretar el primer temps de la Sonata en sol menor, op. 22 de Robert Schumann i, també una preciosa peça del mestre Martínez Imbert. A partir de 1883 va estudiar amb Felip Pedrell composició i harmonia. El contacte amb Felip Pedrell va ser decisiu per la influència que aquest va desplegar sobre el jove Granados. En efecte, Pedrell era un enamorat de la tradició musical espanyola i amagava el somni d'un renaixement musical ibèric. Granados, com també Manuel de Falla i Isaac Albéniz, farà palesa aquesta influència en la seua obra. Tot i això, cal esmentar el canvi de vida que va suposar per Granados la mort del seu pare. De cop i volta, es va convertir en el cap de família, el qual tenia la responsabilitat de contribuir al màxim amb els ingressos familiars.

Entre París i Barcelona[modifica | modifica el codi]

El 1887 amb només 20 anys, va traslladar-se a París amb la intenció d'ingressar al Conservatori d'aquesta ciutat, però al cap de poc d'arribar unes febres tifoides el van obligar a estar-se al llit durant una temporada(tres mesos), sense poder-se matricular al conservatori. Tot i així, va estar-se a París per tal de continuar els estudis amb Bériot, on va coincidir amb el pianista Ricard Viñes, amb qui compartiria habitació. A París, també va coincidir amb Isaac Albéniz, que llavors representava la quinta essència del virtuosisme pianístic i per sobre de tot un gran compatriota.[6] L'any 1889 Granados, tornà a Barcelona on va donar un recital amb Malats i va actuar com a pianista en concerts dirigits per Crikboon, Manén, Casals i Tibaud.

Comença a partir d'aquí una carrera com a concertista d'èxit que, amb centre a Barcelona, on era una figura imprescindible del panorama musical, el va portar per Europa, on va tenir l'oportunitat de treballar amb Édouard Risler i Saint-Saëns. Els qui van tenir l'oportunitat d'escoltar les seues interpretacions, parlen de Granados com d'un pianista excepcional, sobretot en les obres de Chopin, Schumann i Grieg, amb els que estava unit per una afinitat espiritual.

A Barcelona estrena la major part de les seues primeres obres per a piano i per a l'escena. Les primeres obres per a piano tenen encara l'estil i l'aroma de la música de saló sense gaudir de cap originalitat. Amb la col·laboració com a autor dels librettos d'Apel·les Mestres, va estrenar diverses òperes amb text català, que no han gaudit d'èxit ni de continuïtat als escenaris.

Primers èxits[modifica | modifica el codi]

El 1892 va contraure matrimoni amb Amparo Gal. En aquest any es publiquen també les seues Danses espanyoles per a piano, que van ser acollides amb gran èxit i van cridar l'atenció dels grans compositors de l'època, entre ells Grieg, Saint-Saëns i el rus Cesar Cui, teòric del Grup dels Cinc, a qui Granados va dedicar la dansa número 7 Valenciana. Aquestes obres, molt conegudes pel gran públic i de gran difusió, fan un tomb en la carrera de Granados, mostrant un gir personal cap a un nacionalisme tard-romàntic. Són peces encisadores, jovenívoles, originals i amb una particular varietat. L'òpera María del Carmen, d'ambient murcià, va ser estrenada a Madrid el 1898 amb gran èxit, que li valgué el reconeixement públic i una condecoració reial.

El 1901, animat per la seua passió per l'ensenyament i també per la necessitat d'una estabilitat econòmica, va fundar l'Acadèmia Granados, després Acadèmia Marshall. Aquesta Acadèmia, que crearà un estil particular d'interpretació, va ser dirigida per Granados fins que va marxar a Amèrica. Després va ser continuada pel seu deixeble, el pianista Frank Marshall, nascut a Mataró el 1883. L'Acadèmia Granados ha donat grans noms a la interpretació pianística: Paquita Madriguera, Baltasar Samper, Alícia de Larrocha, Rosa Sabater... Entre les seves deixebles predilectes, destaca la figura de la cantant Conxita Badia, per a qui va escriure diverses obres i a qui considerà una filla més. La carrera pianística de Granados es desenvolupa paral·lelament a la de compositor. La seva presència en el món musical d'Espanya i de França és constant, ja que participa en les diferents temporades de concerts i ofereix grans recitals dignes de ser interpretats per grans virtuosístics.[7] Els anys següents, Granados publica diverses obres per a piano i de cambra. L'Allegro de concierto (1904), premiat en un concurs del Conservatori de Madrid, abandona la línia "nacionalista" en cerca d'un virtuosisme netament romàntic.

El 1905 va donar a conèixer a París les sonates de Scarlatti que ell mateix havia transcrit i completat. Entre les obres de cambra cal destacar la Sonata per a violoncel i piano.

Francisco de Goya per Vicente López y Portaña

Granados i Goya[modifica | modifica el codi]

Granados sentia una vertadera passió pel temps de Francisco de Goya i l'ambient classicista que el pintor va saber retratar. Considerava Goya com "el geni representatiu d'Espanya". Posseïa diverses obres del pintor i, atès que Granados tenia bona traça per al dibuix i la pintura, va arribar a retratar-se ell mateix disfressat de "goyesc" i va produir diverses làmines amb motius inspirats en l'obra de Goya. D'aquesta devoció naixen els dos quaderns de Goyescas, per a piano, amb el subtítol "Los majos enamorados". Aquestes impressions musicals en 7 escenes són el veritable èxit de Granados, il·lustren el desenvolupament d'una passió amorosa entre dos "majos", des de la seua primera trobada fins a la tràgica mort del "majo" i la posterior aparció del seu espectre. Goyescas ha estat considerada des de diversos punts de vista; de vegades com una mena d'improvisacions, d'altres com una narració contínua amb l'ús del "leitmotiv" d'inspiració wagneriana, altres vegades s'ha criticat l'excessiva tendència a la repetició de passatges o frases, desembocant en una certa monotonia, que només pot salvar l'encertat tractament dels temes, del color, del ritme i de l'harmonia. Goyescas es va estrenar el 1911 al Palau de la Música Catalana. La consagració mundial de Granados esdevingué amb l'estrena de Goyescas a la Sala Pleyel de París el 1914. Tan gran va ser l'èxit que se li va concedir al músic la Legió d'Honor de la República Francesa. Filles de la passió pels ambients "goyescs" són també les Tonadillas, per a veu i piano, escrites sobre uns desafortunats textos de Fernando Periquet. Es tracta d'una sèrie de 10 cançons en les que Granados tracta de recrear l'ambient madrileny de finals del segle XVIII i principis del segle XIX, inspirant-se en les obres de Goya, des de la lluminositat dels cartrons per a tapissos al dramatisme dels Caprichos.

A Amèrica[modifica | modifica el codi]

El pelele de Francisco de Goya y Lucientes, obra que inspirà la peça homònima per a piano, sovint interpretada com a últim número de Goyescas.

Arran de l'èxit de la suite pianística Goyescas, l'Òpera de París va encarregar a Granados una òpera. El compositor va plantejar l'adaptació del material pianístic de Goyescas en obra lírica i va encarregar a Fernando Periquet el text, que evidentment s'havia d'encaixar en la música ja escrita. Granados es va traslladar a una casa que el músicòleg Kurt Schindler va deixar-li a Suïssa, on va rematar el treball. L'esclat de la Primera Guerra Mundial va desbaratar el projecte de l'estrena parisenca, i el Metropolitan Opera House de Nova York es va oferir per a la primícia. Granados i la seua esposa es van desplaçar a Amèrica malgrat l'aversió del músic als viatges per mar. En efecte, tota la seua vida s'havia resistit a embarcar-se, i fins i tot va declarar: " En aquest viatge deixaré els ossos ". L'estrena va ser el 26 de gener de 1916, amb un èxit apoteòsic. Va escriure una missiva al seu amic Ricard Viñes en què li deia: "Per fi he vist realitzats els meus somnis (...) Tota la meua alegria actual la sent més per tot allò que ha de venir que pel que he fet fins ara".

El viatge de tornada, que havia de ser en un vaixell espanyol – i per tant neutral i més segur en aquells temps de guerra – es va retardar arran que fou convidat a donar un recital a la Casa Blanca davant del president Wilson. Això va fer que en retardés la partida i hagués d'agafar un altre vaixell que anà a Anglaterra, on van prendre, a Liverpool el ferri francès Sussex amb destinació a Dieppe. En ser confós amb un vaixell de transport d'explosius, un dels temibles submarins alemanys UB-29 el va torpedinar al canal de la Mànega, entre Folkestone i Dieppe. Granados es llençà al mar i va ser hissat a una llanxa de salvament, però en veure la seua esposa debatent-se entre les ones, es va llançar a rescatar-la, sent engolits els dos per la mar el 24 de març de 1916. El vaixell, però, només s'enfonsà parcialment per la popa i fou remolcat fins a Boulogne-sur-Mer; moriren 80 persones més, i la majoria de tripulants i passatgers hi arribaren sans i estalvis: el camarot dels Granados, amb totes les seves pertinences, no patí cap dany.


Estil[modifica | modifica el codi]

Retrat de Granados realitzat per David Santsalvador. 1936.

L'estil de Granados és una original barreja que recull la gran tradició romàntica de Schumann i Chopin i l'impuls del nacionalisme musical, tan punyent a les acaballes del segle XIX. Granados no va sentir una especial atracció per Catalunya, més aviat la seua curiositat i interès es va lliurar a la música i l'art espanyol – fonamentalment madrileny – dels períodes clàssic i romàntic. El món de la tonadilla, el folclore urbà de Madrid, i l'admiració per Goya van inspirar-li les obres més destacades de la seua producció. Les seues millors obres es troben entre la producció pianística (Danses Espanyoles i Goyescas) i vocal (Tonadillas). L'obra orquestral no va deixar més que una mitjana impressió. Només l'Intermezzo de l'òpera Goyescas ha gaudit del favor del públic, encara que va ser escrit en l'últim moment i amb les consegüents presses i per necessitats purament escèniques, per tal de salvar un temps mort en el canvi de decorats. L'òpera Goyescas es ressent de l'obligat motlle que imposava la música ja escrita: l'estatisme de l'acció i la pobresa de l'argument, l'artificialitat i recargolament del text, passen factura a una obra que, per altra banda, musicalment compta amb valors evidents.

Anecdotari[modifica | modifica el codi]

 • El fill de Granados, també de nom Enric Granados, va ser campió d'Espanya de natació de 100 metres lliures el 1923, i va nedar per primera vegada a Espanya en estil crol. La seva muller també va guanyar campionats de natació, i els seus fills, Enric i Jordi – néts del compositor – van ser també campions de natació en les modalitats de fons i mig fons.
 • El fill Eduard també va ser compositor com el seu pare, morint molt jove (1894-1928).[8]
 • El 27 de juliol del 2011, per celebrar el seu naixement, Google, va dedicar-li un doodle.

Obres principals[modifica | modifica el codi]

Període Títol Instrumentació Parts / Indicacions Estrena
Obres per a piano
1885 Elvira: mazurka
Piano
1888 Dans le bois Piano
1888 ca. Álbum París 1888 /Àlbum de melodies Piano Inclou 22 peces breus
1888 En la aldea
Conjunt de pianos
Salida del sol - Maitines - El cortejo (marcha nupcial) - La oración - Regreso (marcha nupcial) - Canto recitado - La siesta - Danza pastoril - Final - La puesta de sol Barcelona, Conservatori Superior de Música de Barcelona, 3-4-1984
1885-90 ca. Dansa característica
Piano
1890 ca. Canción árabe
Piano
1890 ca. Moresca
Piano
1890 ca. Capricho español
Piano
1890 ca. Valses sentimentales
Piano
Vivo - Andante - Vivo - Dolente - Allegro appasionato - Andantino amoroso - Allegro pastoral en forma de vals - Sentimentale - Dolente - Allegro final
ca. 1890; pub. 1892-1900 Danses espanyoles
Piano
no 1, Galante - no 2, Oriental - no 3, Fandango - no 4, Villanesca - no 5, Andaluza - no 6, Jota - no 7, Valenciana - no 8, Sardana - no 9, Romantica - no 10, Melancolica - no 11, Arabesca - no 12, Bolero Barcelona, Teatre Líric, 20-4-1890. E. Granados, piano
1890 ca. Arabesca
Piano
Barcelona, Teatre Líric, 20-4-1890
-- Serenata española
Piano
(perduda) Barcelona, Teatre Líric, 20-4-1890
1890-95 ca. Dolora en la menor
Piano
Madrid, 27-11-1984
1890-95 ca. Carezza - Clotilde - La sirena - Marcha real - Soldados de cartón
Piano
1891-93 Apariciones: valses románticos
Piano
Introducció: presto - Cadenciós - Vals alemany - Fantasmes - Pastoral - Sensible - Ves-te'n, tristor! - Andantino quasi allegretto - Vals vienès - ?... - Ecos
1892 Paisaje
Piano
1892 Cartas de amor
Piano
Cadencioso - Suspirante - Doliente - Apassionato
1893 Serenata
Piano
1895 ca. Valses poéticos
Piano
Introducció: Vivace molto - Vals melòdic - Vals apassionat - Vals lent - Vals humorístic - Vals brillant - Vals sentimental - Vals papallona - Vals ideal Madrid, 15-2-1895; Barcelona, Teatre Líric, 21-3-1895
1895 Piezas sobre cantos populares españoles
Piano
1. Preludio - 2. Añoranza - 3. Ecos de la parranda - 4. Vascongada - 5. Marcha oriental - 6. Zambra - 7. Zapateado
1895-96 Parranda-Murcia
Piano
1897 L'himne dels morts
Piano
1898 ca. A la cubana, op. 36
Piano
1. Allegretto - 2. Un poco vivo
1898 ca. A la antigua (bourrée)
Piano
1898 ca. La góndola: escena poética
Piano
1900 ca. Exquise: vals-tzigane
Piano
1900 ca. A la pradera, op. 35
Piano
1900-01 Oriental
Piano
1901 Rapsòdia aragonesa
Piano
1903 Allegro de concierto
Piano
Madrid?, 1903?
1904 Escenas románticas
Piano
Mazurka - Berceuse - *** (Lento con estasi) - Allegretto - Allegro apasionado - Epílogo Madrid, Unión Musical, 20-11-1904
1909-10 Vals de concert
Piano
1909-10 Azulejos
Piano
Obra començada per Isaac Albéniz i completada per Granados Barcelona, Palau de la Música Catalana, 11-3-1911. E. Granados, piano
1910-12 ca. Jácara (danza para cantar y bailar), op. 14
Piano
1911 Goyescas
Piano
Llibre 1: no 1, Los requiebros - no 2, Coloquio en la reja - no 3, El fandango de Candil - no 4, Quejas ó la maja y el ruiseñor


Llibre 2 : no 5, El amor y la muerte - no. 6 La serenata del espectro

El pelele (obra independent, sovint s'interpreta com a la peça no 7 de la suite)

Barcelona, Palau de la Música Catalana, 11-3-1911 (Llibre 1); Teatre Principal (Terrassa), 29-3-1914 (improvisació sobre el tema d'"El pelele"); Barcelona, Palau de la Música Catalana, 5-3-1915 ("El pelele"); París, Salle Pleyel, 2-4-1914 (Llibre 2). E. Granados, piano
publicat 1912 Dos impromptus
Piano
1. Vivo e appasionato - Impromptu de la codorniz
pub. 1912 Escenas poéticas
Piano
1a sèrie: 1. Berceuse - 2. Eva y Walter - 3. Danza de la rosa—2a sèrie: 1. Recuerdo de países lejanos - 2. El ángel de los claustros - 3. Canción de Margarita - 4. Sueños del poeta
1912 Fantasia (Cheherezada), op. 34
Piano
Datada el 28-12-1912
1912-13 Libro de horas
Piano
1. En el jardín - 2. En invierno (La muerte del ruiseñor) - 3. Al suplicio Barcelona, 23-3-1913
-- Danza lenta, op. 37
Piano
Barcelona, 8-5-1915
-- Escenas infantiles: miniaturas, op. 38
Piano
1. Recitando - 2. Pidiendo perdón - 3. El niño duerme - 4. Niño que llora - 5. Séptima melodía
-- Cuentos de la juventud
Piano
-- Marche militaire
Piano
Barcelona, 31-10-1915
publ. 1914 Impromptu (allegro assai), op. 39
Piano
-- 2 Marxes militars
Piano a 4 mans
OBRES ORQUESTRALS
1899 Marxa dels vençuts Orquestra Barcelona, Societat Musical de Barcelona, 31-10-1899
1899 Suite sobre cants gallecs Orquestra Barcelona, Societat Musical de Barcelona, 31-10-1899
1908 Dante Orquestra i mezzosoprano (només a la segona part) (Partitura) 1. L'entrada a l'infern - 2. Paolo e Francesca Barcelona, Palau de la Música Catalana, 6-1908
1909 ca. Concert per a piano i orquestra Orquestra i piano Inacabat: es conserva incomplet el primer moviment (Lento-Allegro grave ma non molto) i una pàgina del segon (Andante) Perdut, el manuscrit original va ser trobat en 2009 per Melani Mestre; edició: 2010; reconstruït el primer moviment per Melani Mestre afegint-hi un segon moviment (a partir de la Dansa Espanyola nº2 i el "Capriccio Español") i l'Allegro de concert com a tercer moviment; estrena: Lvov (Ucraïna), 27 d'octubre de 2010
1910 Elisenda: suite Veu, piano, flauta, oboè, clarinet, quintet de corda, arpa Sobre text d'Apel·les Mestres. 1. El jardí d'Elisensa - 2. Trova - 3. Elisenda - 4. La tornada o Final Barcelona, Sala Granados, 7-7-1912
1911 Cant de les estrelles Orquestra i cor Barcelona, Palau de la Música Catalana, 1911
1916 Navidad Orquestra de cambra (doble quintet de vent, cordes, piano) A partir de La cieguecita de Betania Madrid, Sociedad Nacional de Música, 31-5-1916
1916 Dansa dels ulls verds Orquestra A partir de La cieguecita de Betania Nova York, Maxine Elliot Theater, 10-2-1916
? Dansa gitana Orquestra
? La nit del mort (Poema desolación) Orquestra
? Suite oriental Orquestra Incompleta
MÚSICA DE CAMBRA
1888 ca. Cant (Melodia) Violoncel De l'Álbum París 1888
1895 ca. Quintet amb piano en sol menor, op. 49 Quartet de corda i piano Allegro - Allegretto quasi andantino - Molto presto Madrid, Salón Romero, 15-2-1895
1895 ca. Trio, op. 50
Violí, violoncel i piano
1.Poco allegro con espressione - 2.Scherzetto - 3.Duetto - 4.Finale Madrid, Salón Romero, 15-2-1895
1903 Melodia Violí i piano Barcelona, Teatre Eldorado, 21-6-1903
1914 Serenata 2 violins i piano París, Salle Pleyel, 4-4-1914
1915 Madrigal Violoncel i píano Barcelona, Sala Granados, 2-5-1915
1915 Trova Violoncel i piano Arranjament del segon moviment d'Elisenda Barcelona, Sala Granados, 2-5-1915
-- Danza gallega Violoncel i piano
-- Sonata per a violoncel i piano Violoncel i piano
-- Romança Violí i piano
-- Sonata Violí i piano Només el primer moviment; n'hi ha esborranys per als altres tres
-- Tres preludis
Violí i piano
1. La góndola - 2. El toque de guerra - 3. Elevación
-- Trio
2 violins i viola
-- Escena religiosa Orgue, violí, piano, timbal
-- Intermedis per a la missa de casament de Dionisio Conde Quartet de corda, arpa, orgue Marcha - Meditación
-- Petita romança Quartet de corda
MÚSICA VOCAL
1894 s/t "A mi queridisimo Isaac"
Veu i piano
Partitura autògrafa inèdita conservada al Museu d'Art de Girona
1900 La boira
Veu i piano
Barcelona, Sala Chaissagne, 13-2-1902. Marina Cañizares, sop.
-- Canto gitano
Veu i piano
1902 Cançó d'amor
Veu i piano
Poema de J. M. Roviralta
1910 Colección de tonadillas escritas en estilo antiguo sobre textos de F. Periquet
Veu i piano
Amor y odio – Callejeo - El majo discreto - El majo tímido - El mirar de la maja - El tra-la-la y el punteado - La maja de Goya - La Maja Dolorosa I, II y III, Ay majo de mi vida!, Oh muerte cruel!, De aquel majo amante - Las currutacas modestas - Sí al retiro me llevas - El majo olvidado Barcelona, Palau de la Música Catalana, 10-6-1914
-- Elegia eterna
Veu i piano
Poema d'Apel·les Mestres Barcelona, Palau de la Música Catalana, 10-6-1914
-- L'ocell profeta
Veu i piano
Poema de la comtessa de Castellà Barcelona, 22-6-1911
1914-15 Canciones amatorias
Veu i piano (sobre textos del Romancero general)
Mañanica era - Mira que soy niña - Serranas de Cuenca (lletra de Luis de Góngora) - Lloraba la niña (poema de Góngora)- No lloréis, ojuelos (poema de Lope de Vega) - Descúbrase el pensamiento - Gracia mía Barcelona, Sala Granados, 5-4-1915
-- Cançoneta, op. 51
Veu i piano
Poema d'Apel·les Mestres
-- L'herba de l'amor
Cor
-- Balada
Veu i piano
-- Canción
Veu i piano
publ. 1916 Canción del postillón
Veu i piano
OBRES LÍRIQUES
1895 Miel de la Alcarria, op. 54 Música incidental per al drama en 3 actes de Josep Feliu i Codina 1895
1897-98 Ovillejos Sainet líric en 2 actes de Josep Feliu i Codina
1898 María del Carmen Òpera sobre llibret de Josep Feliu i Codina Madrid, Teatro Parish, 12-11-1898; Barcelona, Teatre Tívoli, 31-5-1899
1899 Blancaflor Drama líric en un acte d'Adrià Gual Barcelona, Teatre Líric, 30-1-1899
1899-1900 Petrarca Drama líric en un acte amb llibret d'Apel·les Mestres (no es va estrenar)
1901 Picarol Peça lírica en un acte d'Apel·les Mestres Barcelona, Teatre Tívoli, 28-2-1901
1903 Follet Òpera en tres actes amb llibret d'Apel·les Mestres Barcelona, audició privada al Gran Teatre del Liceu, 4-4-1903 (no va tenir èxit i no va estrenar-se públicament)
1906 Gaziel Poema en tres escenes sobre llibret d'Apel·les Mestres Barcelona, Teatre Principal, 27-10-1906. Jaume Pahissa i Jo, dir.
1911 Liliana Poema en una escena sobre llibret d'Apel·les Mestres Barcelona, Palau de les Belles Arts, 9-7-1911
1915 La cieguecita de Betania (El portalico de Belén) Òpera per a nens sobre llibret de Gabriel Miró. Per a veus de nen i conjunt de cambra. Barcelona, casa de Granados a Vallcarca, 1-1916. Interpretada pels fills de Granados i Miró
1916 Goyescas Òpera en 2 actes amb llibret de Fernando Periquet y Zuaznabar Nova York, Metropolitan Opera House, 26-1-1916
? Torrijos Música incidental

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. 1,0 1,1 Pagès i Santacana, Mònica. Acadèmia Granados-Marshall: 100 anys d'escola pianística a Barcelona. Taller Editorial Mateu, 2000, p.17. ISBN 84-88158-21-1. 
 2. «Esquela». La Veu de Catalunya, 1 de maig de 1916, pàg.1 [Consulta: 7 de gener de 2013].
 3. «Enric Granados». Web. Generalitat de Catalunya, 2012. [Consulta: Abril 2013].
 4. Pagès i Santacana, Mònica. Acadèmia Granados-Marshall: 100 anys d'escola pianística a Barcelona. Taller Editorial Mateu, 2000, p.20. ISBN 84-88158-21-1. 
 5. Pagès i Santacana, Mònica. Acadèmia Granados-Marshall: 100 anys d'escola pianística a Barcelona. Taller Editorial Mateu, 2000, p.21. ISBN 84-88158-21-1. 
 6. Pagès i Santacana, Mònica. Acadèmia Granados-Marshall: 100 anys d'escola pianística a Barcelona. Taller Editorial Mateu, 2000, p.25. ISBN 84-88158-21-1. 
 7. Pagès i Santacana, Mònica. Acadèmia Granados-Marshall: 100 anys d'escola pianística a Barcelona. Taller Editorial Mateu, 2000, p.29. ISBN 84-88158-21-1. 
 8. Enciclopèdia Espasa Apèndix núm. V, pàg. 1061 (ISBN 84-239-4575-8)

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Enllaços Externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Enric Granados i Campiña Modifica l'enllaç a Wikidata