Enric Gratacòs i Massanella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEnric Gratacòs i Massanella
Biografia
Naixement24 novembre 1887 Modifica el valor a Wikidata
Banyoles (Pla de l'Estany) Modifica el valor a Wikidata
Mort31 març 1969 Modifica el valor a Wikidata (81 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópedagog, compositor Modifica el valor a Wikidata
GènereSardana Modifica el valor a Wikidata
Premis

Discogs: 1860559 Modifica el valor a Wikidata

Enric Gratacòs i Massanella (Banyoles, Pla de l'Estany, 24 de novembre de 1887Barcelona, 31 de març de 1969) fou un pedagog musical i compositor de sardanes.

Als vuit anys va ingressar al cor de l'església de Santa Maria, que després va dirigir. Va ser organista del monestir de Sant Esteve de Banyoles. Va exercir una forta activitat docent, i mentre donava classes particulars al seu estudi, també ho feia a l'Escola Municipal i al Col·legi dels Germans Maristes.

Com a compositor de sardanes, en va escriure la primera quan tenia 30 anys i ja duia una llarga experiència musical en el cant coral. Durant uns anys va amenitzar les sessions de cinema amb interpretacions al piano, mentre era empresari del Salón Moderno. En una segona etapa, que va començar el 1941, fou quan va deixar les seves sardanes més acceptades pel públic dansaire. La seva última sardana, En Xampinya petit, es va estrenar a Madrid.

Va morir d'accident a Barcelona el 31 de març de 1969. Banyoles, Ciutat Pubilla, estrenada amb motiu del pubillatge, ha tingut sempre una gran acceptació popular.

El seu germà Francesc també fou compositor.

Referències[modifica]

  • Carles Riera, Josep Maria Serracant, Josep Ventura Diccionari d'autors de sardanes i de música per a cobla Girona: SOM, 2002

Enllaços externs[modifica]