Enric de Nèustria

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Enric de Nèustria[1] fou un noble franc de la família dels Popònides, instal·lat a França oriental (després els Babenberg).

Biografia[modifica | modifica el codi]

Vivia en el cercle de l'emperador Carles III el Gras, que va reconstituir l'Imperi de Carlemany sota la seva autoritat el 885, de manera que a la mort de Ragenold, marquès de Nèustria, va ser a Enric a qui l'emperador va confiar aquest govern el 886[2] al quedar la marca vacant, encarregant-li defensar el territori contra les incursions normandes. En aquesta època hi havia dues marques a Nèustria, una per fer front als normands a la zona fronterera de Normandia, i una altra a la frontera amb Bretanya; fou la primera la que va rebre Enric.

Després d'haver combatut el 885 contra els normands i haver destruït els seus establiments a Frísia, el 886 va anar en socors de París, assetjada pels normands, però va ser mort en els combats.[3] Carles el Gros es va retirar, deixant als víkings saquejar Borgonya, i París no va ser salvada més que per la defensa organitzada pel bisbe Gauzlí (fill de Rorogó I del Maine) en la que es va destacar el comte Eudes o Odo.

Matrimoni i fills[modifica | modifica el codi]

La seva esposa va ser probablement Ingeltruda, filla del marquès Eberard de Friül, i de Gisela (filla de Lluís el Pietós). Va tenir quatre fills:

 • Hedwigis nascuda cap a 850/855, casada amb Otó I de Saxònia l'Il·lustre;[4][5]
 • Adalbert, executat el 9 de juny de 906;
 • Enric, mort vers 902 o 903;
 • Adalard, executat el 903.

D'altra banda fou de manera quasi segura el pare o sogre de Berenguer II de Nèustria, marques de Nèustria et comte de Bayeux.

Fonts bibliogràfiques[modifica | modifica el codi]

Onomastique et Parenté dans l'Occident médiéval, Oxford, Prosopographica et genealogica, 2000, (ISBN 1-900934-01-9), amb, entre d'altres, les dues comunicacions següents:

 • Hubert Guillotel, Une autre marche de Neustrie
 • Katharine S. B. Keats-Rohan, Poppa de Bayeux et sa famille

Notes i referències[modifica | modifica el codi]

 1. Genealogia a Medieval Lands
 2. Segons la genealogia relacionada amb Henri donada per Medieval Lands: Fou nomenat marquès a Nèustria el 886 per l'Emperador Carles III "el Gros"
 3. Laurent Theis L'heretatge dels Charles, Seuil, 1990, pàg. 117
 4. Hervé Pinoteau, La simbologia reial francesa, Ve - XVIIIe segle, P. S. R. edicions, 2004, pàgs. 43 i 45.
 5. Enric de Babenberg era l'avi del rei Enric I d'Alemanya i és per la filla d'aquest darrer, esposa d'Hug el Gran, que el nom Enric va passar als Capets després de passar als Otonians.