Entrenadors de futbol del Futbol Club Barcelona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Entrenadors del Futbol Club Barcelona)
Josep Guardiola, entrenador del FCB 2008-2012.

El Futbol Club Barcelona ha tingut un total de 67 entrenadors de futbol durant la seva història. El primer entrenador que va tenir fou l'anglès Miles Barron, que dirigí l'equip 19 partits el 1917. Fins aquell any el club no va tenir entrenador. Era pràctica habitual als equips de futbol que, fins a finals dels anys 1910, la plantilla fos confeccionada pel president i la junta directiva, o pels capitans dels equips que decidien les alineacions dels partits. Els entrenaments, que en aquella època eren minsos donada la no professionalitat de l'esport, solien autogestionar-los els mateixos jugadors.

Cronologia dels entrenadors[modifica]

El tècnic que més temporades ha estat al club va ser Johan Cruyff, que es va mantenir vuit anys consecutius en el càrrec, entre 1988 i 1996. Cruyff és, a més, l'entrenador que ha dirigit l'equip en més partits (602), i el segon que més títols ha aconseguit (11). El segon va ser l'anglès Jack Greenwell, que va dirigir a l'equip en 492 partits, en dos períodes diferents, entre 1917 i 1924, i entre 1931 i 1933. El tercer entrenador en nombre de partits dirigits és el neerlandès Rinus Michels, que va dirigir a l'equip en 361 en dues etapes: entre 1971 i 1975, i entre 1976 i 1978. Pep Guardiola va passar a la història en la seva primera temporada com a entrenador del club (2008-2009), assolint el triplet (Copa del Rei, Lliga i Lliga de Campions), i posteriorment en el mateix any 2009 va guanyar tres títols més que van ser la Supercopa d'Espanya de futbol, la Supercopa d'Europa de futbol, i el Campionat del Món de Clubs de futbol. Pep Guardiola va aconseguir guanyar 14 títols de 19 possibles en els seves quatre temporades (de la 2008-09 a la 2011-12) a la banqueta del primer equip.[1]

La següent relació detalla cronològicament tots els entrenadors que ha tingut el FC Barcelona. Entre parèntesis s'indica el nombre de partits que van dirigir el primer equip, i de títols que van guanyar.

Nacionalitat dels entrenadors[modifica]

Començant amb l'anglès Miles Barron, la majoria d'entrenadors que ha tingut el FC Barcelona han estat estrangers. Dels 53 entrenadors del club, tan sols 16 han estat catalans. Molts dels entrenadors del club havien estat prèviament exjugadors. Així, dels diversos entrenadors espanyols del club només cinc no havien estat abans jugadors: Enric Rabassa, Enrique Orizaola, Laureano Ruiz, Luis Aragonés i Llorenç Serra Ferrer.

Referències[modifica]