Entrenament personal

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El coaching personal és un sistema pràctic d'exercicis i higiene personalitzat, individual i fet a mida per a ampliar el coneixement i la bona gestió dels recursos personals (competències, emocions, etc.) d'una persona. El professional que acompanya i aconsella s'anomena en anglès coach, és un professional amb un màster en coaching obtingut en algun centre adscrit a la federació internacional, coneixements superiors de filosofia i psicologia sovint complementat amb altres disciplines. Proposa exercicis pràctics i mètodes a fer en el dia a dia i en fa un seguiment, d'una manera anàloga als entrenadors personals en exercici físic. El coaching o entrenament personal és propi de la cultura occidental de l'època post-moderna, a la majoria de cultures existeixen sistemes d'entrenament personalitzat físic i psíquic integrats, pràctics i enfocats a l'acció, com per exemple el ioga.

El coaching personal és un procés on el client es marca uns objectius i està obert a aprendre i a passar a l'acció. És un procés d'acompanyament en l'assoliment dels objectius que el client es marqui com a importants i necessaris per assolir un grau més alt de rendiment, d'autoestima i de gaudi de la seva vida. El procés pot comportar també creixement personal del client.

Basant-se en una sèrie d'entrevistes programades, s'estableixen els objectius a assolir, els problemes a resoldre, les dificultats a vèncer, com vèncer-les, les diferents etapes a assolir, i la manera d'anar verificant, en cada etapa, l'assoliment dels objectius parcials establerts. No es descarten les videoconferències, ús del telèfon i correu electrònic. Actúa a curt termini (entre cinc i dotze sessions, o una vintena com a màxim) per a obtenir resultats molt concrets i definits, que no impliquin trastorns de personalitat ni malalties (incloent-hi fòbies, trastorns alimentaris, etc.). No inclou medicaments ni abasta problemes greus, complexos o que requereixin professionals de l'ambit sanitari.

Etimologia[modifica | modifica el codi]

La paraula coach és d'origen anglès, significa entrenador i prové del món de l'esport; el coach personal és per al seu client, respecte dels seus objectius, com l'entrenador per a un esportista respecte de les seves marques a batre.

Assesors i entrenadors[modifica | modifica el codi]

Una professió relacionada amb l'entrenador personal en creixement personal és l'assessorament personal, la diferència rau en que l'assessor personal aconsella quan considera que fer-ho pot accelerar el procés. Per contra, el coach personal es limita a oferir eines que poden ser útils o no a la persona per a actuar sense consells directes. Es tracta d'un mètode més lent i incert, més apte per a l'autoconeixement i creixement personal d'una persona sana, sense problemes i a la seva zona de confort.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços d'interès[modifica | modifica el codi]