Enzo Barboni

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEnzo Barboni

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement10 juliol 1922 Modifica el valor a Wikidata
Roma Modifica el valor a Wikidata
Mort23 març 2002 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Roma Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsE. B. Clucher Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, director de fotografia, guionista Modifica el valor a Wikidata
GènereSpaghetti western Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

IMDB: nm0005645 Allocine: 55989 Allmovie: p80665 TCM: 9625 TMDB.org: 56033 Modifica el valor a Wikidata

Enzo Barboni (Roma, 10 de juliol de 1922 − Roma, 23 de març de 2002)[1] és un director de cinema, guionista i de fotografia italià.[2] De vegades utilitzava el pseudònim de E.B. Clucher amb el qual ha rodat moltes pel·lícules amb el duo Terence Hill i Bud Spencer.

Biografia[modifica]

Nascut en el 1922, Enzo Barboni va començar com a mecànic de cotxes, però ja en el 1942, amb només vint anys, i en el 1961 esdevé director de la fotografia amb la pel·lícula I due marescialli de Sergio Corbucci. Alhora va començar a treballar també com escenògraf. El pas a la direcció, amb el pseudònim d'I.B. Clucher (Clucher era el cognom de la mare), arriba el 1970 amb un western "tradicional", Ciakmull - L'uomo della vendetta que no va ser un gran èxit. En el mateix any dirigeix el film de culte Li deien Trinidad .. amb Terence Hill i Bud Spencer del qual va escriure també el guió.

L'èxit d'aquesta pel·lícula va anar més enllà de les expectatives resultant un dels més grans èxits de l'època. Entre les claus de l'èxit segurament està la ironia portada en el gènere rígid i fred del western. Així després de la primera pel·lícula amb la parella Spencer/Hill, Barboni dirigeix el 1971 la continuació ...Encara li deien Trinidad, que també tindrà un enorme èxit comercial.[3] Estipulat en un contracte, Enzo Barboni dirigirà altres tres pel·lícula de Terence Hill i Bud Spencer: I due superpiedi quasi piatti (1977), Nati con la camicia (1983) i Non c'è due senxa quattro (1984).

La producció de Barboni és considerada distinta pel ritme i per un tall "per famílies" que el públic va apreciar molt fins als primers anys vuitanta. Precisament el brio de la pel·lícula de Trinità només va continuar i l'spaghetti western, en la forma clàssica o irònica, va entrar en una crisi profunda i no va tornar a aixecar el cap. Barboni va continuar escrivint per altres pel·lícules però després es va retirar: la darrera pel·lícula va ser els guions per Marco Tullio, entre els quals el darrer de la seva carrera Trinità & Bambino... e adesso tocca a noi! del 1995, una desgraciada temptativa d'evocar l'històric èxit de L'anomenaven Trinità..., posant ensems la parella d'actors americans Heath Kizzier i Keith Neubert. Enzo Barboni va morir el 2002, pocs dies abans de complir 80 anys.

Filmografia[modifica]

Director de fotografia[modifica]

[1]

Director[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Enzo Barboni (1922–2002)». IÑmbd. [Consulta: 1r gener 2016].
  2. «Filmografia Enzo Barboni». SensaCine. [Consulta: 1r gener 2016].
  3. Spencer Bud, De Luca Lorenzo, De Filippi David (a cura di) - Altrimenti mi arrabbio: la mia vita, Alberti, (2010) capitolo: la coppia Bud & Terence