Erisifàcies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Erysiphales)
Infotaula d'ésser viuErisifàcies
Erysiphaceae Modifica el valor a Wikidata

Cleistoteci de Microsphaera alphitoides
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneFungi
ClasseLeotiomycetes
OrdreErysiphales
FamíliaErysiphaceae Modifica el valor a Wikidata
Tul. i C.Tul., 1861
Famílies
Erysiphaceae

Erysiphales és un ordre de fongs ascomicets. L'ordre conté una sola família Erysiphaceae. Moltes espècies causen malalties a les plantes anomenades oïdis.

Sistemàtica[modifica]

L'ordre conté una família (Erysiphaceae), amb 28 gèneres i aproximadament unes 100 espècies. Molts fongs imperfectes (fongs dels quals la reproducció sexual és desconeguda) hi pertanyen, especialment el gènere Oidium.

Morfologia[modifica]

Els erysiphales tenen un miceli superficial que extreu els nutrients de les plantes hoste gràcies a hifes especialitzades que penetren a l'epidermis de les cèl·lules de l'hoste mitjançant òrgans anomenats haustoris. Els teleomorfs són més distintius i diversos que els anamorfs. Els cleistotecis tenen els ascs disposats en capes d'himenis semblant peritecis. Els erysiphales són notables pels apèndixs intricats que segueixen una geometria fractal dins dels nombres de Fibonacci i es poden usar per identificar les espècies.

Ecologia[modifica]

Els erysiphales són paràsits obligats sobre fulles i fruits de plantes superiors, i causen la malaltia de l'oïdi. Els intents de fer-los créixer en cultius microbiològics han fallat.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Erisifàcies