Es Freus

Plantilla:Infotaula geografia políticaEs Freus
Imatge
Illes i illots des Freus.

Localització
Map
 38° 48′ 26″ N, 1° 24′ 53″ E / 38.80734°N,1.41483°E / 38.80734; 1.41483
EstatEspanya
Comunitat autònomaIlles Balears
Província històricaIlles Balears Modifica el valor a Wikidata

Es Freus[1] és l'estret existent entre l'illa d'Eivissa i Formentera, constituït per diversos passos separats per illots.[2] La distància total, entre la punta meridional d'Eivissa i l'illa de s'Espalmador, és de 6,3 km. És el pas obligat entre el port d'Eivissa i el de la Savina a Formentera, o d'Eivissa cap a ponent. El nom prové del llatí fretu, que significa "estret". Antigament, i de cert ús entre els formenterers, s'anomenava ses Portes. Tota la zona és part de la reserva marina[3] del Parc natural de ses Salines.

Es tracta d'una àrea desprotegida dels vents, amb poca profunditat i amb corrents d'irregular direcció i intensitat. Els grans temporals, especialment de ponent i gregal, converteixen es Freus en un pas de navegació difícil i motiva la incomunicació de Formentera en algunes èpoques de l'any. Al llarg de la història s'hi han registrat diversos naufragis.

Es distingeixen diferents passos. Els illots i els freus són, de nord a sud:

Sols es Freu Gros és practicable per la navegació de càrrega i passatge, i es Freu Petit per embarcacions petites.

Es Freu de ses Portes és el pas entre la Punta de ses Portes, la més meridional d'Eivissa, i l'illa d'en Caragoler al sud. És navegable solament en calma i per embarcacions molt petites.

Es Freu Petit, o d'Enmig, és el pas entre l'illa d'en Caragoler, al nord, i l'illa des Penjats i les illes Negres, al sud. Sols és navegable de dia amb bon temps. La sonda màxima és de 4 m. Al sud-oest de l'illa d'en Caragoler Petit, es troba la seca de sa Barqueta, un niell que és a flor d'aigua. Al nord-oest de l'illa Negra Grossa, hi ha la seca de l'Enteniment, un baix amb fons de pedra i un metre de sonda.

Es Freu Gros, o es Freu Gran, és el pas entre l'illa des Penjats, la més meridional d'Eivissa, i la des Porcs, la més septentrional de Formentera. El canal té menys d'una milla d'amplada. Les dues illes estan unides per la barra del Freu, un baix de 250 m d'amplada i un fons variable entre 6 i 8 m de sonda. A la barra, domina el fons de pedra amb algunes zones d'algues o de sorra. La zona, de gran trànsit a l'estiu, està senyalitzada per:

  • El far de l'illa des Penjats està situat al sud de l'illa, de 29 m d'altitud.
  • La balisa de ponent estava situada al sud de l'illa Negra Petita marcant el baix des Penjats de 4,5 m de sonda. Ha desaparegut diverses vegades a causa dels temporals.
  • La balisa des Freus, al centre, marca el baix d'en Pou amb 6,1 m de sonda.
  • El far d'en Pou és a l'illa des Porcs, de 31 m d'altitud.

Altres topònims menors en són es Freu des Far entre l'illa des Porcs i s'Espalmador, i es Freuets, una zona d'esculls a l'est de l'illa des Porcs. Finalment, es Pas, entre l'illa de s'Espalmador i es Trucadors de Formentera, amb solament 2 m de profunditat, està tancat a la navegació.

Imatges de l'estret entre l'illa d'Eivissa i Formentera[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]