Es Trucadors

Infotaula de geografia físicaEs Trucadors
Imatge
Platja del pas de n'Adolf del Nord, a la península des Trucadors
TipusPenínsula i platja Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaFormentera (Balears) Modifica el valor a Wikidata
Map
 38° 45′ 38″ N, 1° 26′ 08″ E / 38.76056°N,1.43556°E / 38.76056; 1.43556
Banyat permar Mediterrània Modifica el valor a Wikidata

Es Trucadors[1] és una península que es troba al nord de Formentera. Pertany a la parròquia de Sant Ferran de ses Roques, dins la vénda de ses Salines, i està inclosa en el parc natural de ses Salines.

És una franja de terra estreta i baixa, formada per un conjunt de dunes més o menys estables, amb una longitud a prop de 3 km i una amplada mitjana de 200 m amb algun punt on no arriba als 100m. L'alçada màxima és de 10,34 m.

La part meridional de la península compren entre l'Estany Pudent i el pujol des Palo (10 m) i es Muntanyar (10,34 m). En aquesta zona es troben els estanys saliners d'en Marroig. A ponent hi ha la platja des Cavall d'en Borràs, es Carregador amb el Molí de la Sal, i la platgeta des Carregador.

La part central és la més turística, entre es Muntanyar i el pujolet des Burons (6,34 m), o pujol des Racó de ses Ampolles, on acaba el camí. A ponent es troba la platja de ses Illetes[2] i a llevant la platja des Trucadors o platja de Llevant que acaba en el racó de ses Ampolles.

En la part septentrional la península es va estrenyent. Està formada per petits monticles rocallosos units per llengües de sorra obertes a llevant i ponent i que, a l'hivern, l'onatge pot arribar a trencar la península en aquests punts. La part més meridional d'aquest sector és la zona de n'Adolf, nom originat pel naufragi del vaixell suec Adolf, el 1882: la platja del pas de n'Adolf del Sud, el pujolet de n'Adolf (7 m), el pas de n'Adolf del Nord. Les altres llengües de sorra cap al nord s'anomenen es Primer, es Segon i es Tercer.

Prop de l'extrem nord es troba "la Riada". És un espai singular construït per l'alemany Johannes Schultz amb pedres i materials abandonats a la costa. Va començar la creació el 1992, i cada any l'ha anat renovant i restaurant, creant un espai de formes suggeridores i imaginatives.

L'extrem nord acaba a la punta des Trucadors, abans punta des Borronar, nom que indica l'abundància de borró o càrritx de platja. L'estret des Pas, de 50 m d'amplada i una profunditat de 2 m, separa la península de l'extrem meridional de l'illa de s'Espalmador anomenat punta des Càrritx.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Es Trucadors