Croquis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Esbós)
Un croquis realitzat per Leonardo da Vinci d'una cadena de transmissió.

Un croquis[1] o esbós,[2] en art, és un dibuix que esbossa una imatge o una idea, confeccionat a mà alçada i previ a l'execució del dibuix definitiu o d'alguna obra d'art. Pot ser considerat un esbós inicial o un exercici d'observació i tècnica previ a la realització d'una obra. Generalment, no sol ser gaire exacte i de vegades només és llegible per a l'autor.[3]

Els croquis d'un model són dibuixos fets a partir d'un objecte, com un motlle de plàstic, argila, o altre material sòlid. Alguns són de models d'animals, paisatges, muntanyes, mars, rius, o regions geogràfiques.

Un croquis a l'àmbit tecnològic és un dibuix fet a mà alçada (és a dir sense estris de dibuix, regles, compàs,etc.) amb les mides reals posades seguint la normativa d'acotació, a diferència de l'esbós, que no les porta.

Croquis didàctic[modifica]

Un croquis per pintar i identificar els països.

El terme croquis abasta esquemes monocromàtics que han estat fabricats comercialment per a la venda en establiments de papereria, i es refereixen a un paper amb delineacions preestablertes per transmetre una idea o un concepte en grans trets.

Per exemple, a l'educació primària s'arriben a emprar mapes geogràfics prèviament impresos els quals no mostren noms de països, capitals, ciutats, sinó que representen una zona, que posteriorment l'estudiant detallarà, sobre el croquis, els països, hidrografia, etcètera.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Croquis
  1. croquis a Optimot
  2. «Croquis». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  3. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.65. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 18 novembre 2014].