Esbós per a El gran dia de Girona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaEsbós per a El gran dia de Girona
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorAnònim
Creació1859 ca
Mètode de fabricacióOli sobre tela
Mida45,5 (Alçada) × 84 (Amplada) cm
Col·leccióMuseu d'Art de Girona, Girona

Esbós per a El Gran dia de Girona és una pintura a l'oli realitzada per Ramón Martí Alsina el 1859 que actualment s'exposa al Museu d'Art de Girona. Aquesta obra és un esbós per al quadre El gran dia de Girona (540 x 1.190 cm) que actualment es torba exposat a l'Auditori Josep Irla, seu de la Generalitat de Girona a la ciutat.

Descripció[modifica]

Representa un episodi de resistència heroica esdevingut a la ciutat el 19 de setembre de 1809, en plena Guerra del Francès; és l'obra més significativa entre les diverses que Martí Alsina va dedicar a aquest esdeveniment històric, i que tracten temes com Les Heroïnes de Santa Bàrbara o el Sometent del Bruc. Comparat amb el quadre final, que és més rígid i acadèmic, aquest esbós presenta una gran vivesa de factura i color, que li donen un dinamisme i una espontaneïtat que no té l'obra definitiva. S'hi fa patent la influència dels pintors romàntics francesos, especialment Géricault i Vernet, que Martí Alsina coneixia de primera mà.

Bibliografia[modifica]

  • Esbós per a El gran dia de Girona , Maria Lluïsa Faxedes Brujats. Publicat al butlletí del Museu d'Art de Girona UN MES UNA OBRA, febrer 2009.