L'École de Marcinelle

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Escola de Marcinelle)

L'escola de Marcinelle (en francès école de Marcinelle) va ser un grup de dibuixants de còmics belgues format per Joseph Gillain (Jijé), André Franquin i Morris[1] després de la Segona Guerra Mundial. Aquests dibuixants eren tots els col·laboradors habituals de la revista setmanal Spirou, les oficines de la qual, a la dècada dels 40, es trobaven a la vila de Marcinelle, actualment secció de la ciutat de Charleroi a Valònia.

Pel que fa a l'estil, l'escola de Marcinelle és una barreja de dibuix caricaturista i realista. Sovint se la presenta en oposició amb la línia clara d'Hergé. Encara que tots dos estils tenen molt en comú, l'escola de Marcinelle es caracteritza per emfatitzar la sensació dinàmica o de moviment,[2] mentre que línia clara tendeix a ser més estàtica.

Més enllà del món francòfon, la majoria dels autors d'aquesta escola han estat una referència per a creadors d'arreu el món, sent la principal referència estrangera dels autors de l'escola Bruguera.

Autors[modifica]

Els principals artistes de l'escola de Marcinelle són:

Altres artistes considerats part de l'escola són:

Referències[modifica]

  1. «BD - Ecole de Marcinelle» (en francès). paysdecharleroi.be. Arxivat de l'original el 2019-01-08. [Consulta: 7 gener 2019].
  2. «André Franquin» (en suec). ne.se. [Consulta: 7 gener 2019].

Enllaços externs[modifica]