Escombraire

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb drapaire o brossaire.
Infotaula ocupacióEscombraire
Tipus d'ocupació
treballador de manteniment, sweepers and related labourers (en) Tradueix i netejador Modifica el valor a Wikidata
Camp de
treball
sweeping (en) Tradueix, cleaning activities (en) Tradueix i street cleaning (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Escombraires en acció a l'Ajuntament d'Aarhus

Un escombraire, escombrador o agranador i agranaire és una persona que té una professió que consisteix a escombrar els carrers i a replegar tota sort d'escombraries i deixalles dels carrers i carrerons. Antigament rebia el nom de femater o aplegador de fems.

També escombraire designa el granerer, és a dir qui fabrica(va) escombres. L'escombrer o granerer és qui ven(ia) escombres.

El seu treball també inclou buidar les paperers i els recipients de residus del carrer. És un treball, que normalment és menystingut i mal pagat, i també pot ser físicament dur. Però avui dia es fabriquen diferents vehicles per a facilitar-ne la feina. Els escombraires estan equipats normalment amb una pala, un raspall, i un carro per als residus recollits. A alguns llocs disposen d'una pinça per a agafar el paper sense ajupir-se (anomenada "snack").

Modernament s'empren màquines per a escombrar el carrer. N'hi ha de tres tipus:[1] De rodet de raspall, aspiradores i combinades que conjuntes ambdós sistemes

Referències[modifica]

  1. Robert Brinkmann; Graham A. Tobin. Urban sediment removal: the science, policy, and management of street sweeping. Springer, 31 agost 2001, p. 23–. ISBN 9780792374657. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Escombraire