Escrot

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Fitxer:Male anatomy number.svg
Aparell reproductor masculí: 3. Penis, 4. Cos cavernós, 5. Gland, 6. Prepuci, 7. Meat urinari, 10. Vesícula seminal, 11. Conducte ejaculador, 12. Pròstata, 13. Glàndula de Cowper, 15. Conducte deferent, 16. Epidídim, 17. Testicle, 18. Escrot.
1. Bufeta urinària, 2. Símfisi púbica, 8. Còlon sigmoide, 9. Recte, 14. Anus,
Infotaula anatomiaEscrot
L'escrot. En la part esquerra, la cavitat de la túnica vaginal ha estat oberta; a la dreta només s'han ressecat les capes superficials del cremàster.
Detalls
Llatíscrotum Modifica el valor a Wikidata
Part deaparell reproductor masculí Modifica el valor a Wikidata
Artèria escrotal anterior & Artèria escrotal posterior
Vena testicular
Nòduls limfàtics inguinals superficials
InnervacióNervis escrotals posteriors, nervis escrotals anteriors, Branca genital del nervi genitofemoral, Branques perineals del nervi cutani femoral posterior
Identificadors
MeSHD012611 Modifica el valor a Wikidata
TAA09.4.03.001
A09.4.03.004 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 18252 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.1237
EB Onlinescience/scrotum Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica

L'escrot o sac escrotal és la bossa que cobreix i allotja als testicles fora de l'abdomen en els mamífers i en l'ésser humà. És una bossa de pell rugosa i prima que serveix d'embolcall extern dels testicles i llurs òrgans accessoris. Aquesta zona de la pell està coberta de borrissol de tipus genital i presenta característiques particulars que la diferencien de la que cobreix a la resta de l'organisme.

La seva pell està formada per set capes –capa cutània o escrot pròpiament dit, dartos, túnica cel·lulosa o fàscia de Cooper, túnica cremasteriana (cremàster), túnica fibrosa i túnica vaginal[1]-, de les quals dues són musculars. D'aquestes dues últimes, la més superficial és el dartos i la més profunda el cremàster.

El primer frunzit la pell i la segona eleva els testicles aproximant-los a l'abdomen. Aquests músculs es contreuen davant d'estímuls variats, sobretot davant del fred. Els testicles estan allotjats fora de l'abdomen perquè requereixen una temperatura baixa per aconseguir que els espermatozoides madurin adequadament. La pell de l'escrot és més sensible davant del fred i la calor que la d'altres zones de l'organisme. També proporciona la temperatura necessària per al desenvolupament dels espermatozoides.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Escrot
  1. Article "Escrot". Diccionari enciclopèdic de medicina. Enciclopèdia Catalana, S.A. 1997-2008.