Escrutini uninominal majoritari

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El sistema electoral d'escrutini uninominal majoritari (també conegut pel seu nom anglès, first-past-the-post) és un sistema de votacions en què el votant només pot votar per un sol candidat, i el guanyador de l'elecció és el candidat que representa la pluralitat dels votants, és a dir, el que hagi rebut més vots. Aquest concepte també es coneix com a concepte de majoria relativa o de pluralitat.

En eleccions parlamentàries o legislatives, la nació es divideix en districtes electorals geogràficament definits dins els quals es presenten diversos candidats i el votant elegeix el candidat per representar aquest districte. El candidat que rebi el major nombre de vots és designat el representant (o diputat) del districte electoral, i el parlament és conformat per l'assemblea de tots els candidats guanyadors per sufragi directe.

Aquest sistema és utilitzat a la majoria dels sistemes presidencialistes, així com la majoria dels estats angloparlants amb sistemes parlamentaris, com ara el Regne Unit i el Canadà.

L'escrutini uninominal majoritari fomenta el bipartidisme.[1]

Altres sistemes electorals[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Bosch, A. Guia del sistema electoral. Universitat Autònoma de Barcelona, 2004, p. 28. ISBN 9788449023651.