Escrutini uninominal majoritari

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'escrutini uninominal majoritari (també conegut pel seu nom anglès, first-past-the-post) és un sistema electoral en què el territori es divideix en circumscripcions que elegeixen un sol diputat cadascuna i el candidat guanyador és el que obté més vots. El parlament es compon de tots els candidats elegits a les diferents circumscripcions. Es coneix igualment com a sistema de majoria relativa.

Es fa servir a la majoria de sistemes presidencialistes i estats anglòfons amb sistema parlamentari, com són el Regne Unit o el Canadà.

Ofereix l'avantatge de reforçar el vincle entre una circumscripció i el diputat que la representa, però fomenta el bipartidisme[1] perquè els partidaris d'opcions minoritàries sovint es veuen obligats a decantar-se per un partit diferent del que realment prefereixen, simplement perquè aquest no té possibilitats de ser la llista més votada.[2]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Bosch, A. Guia del sistema electoral. Universitat Autònoma de Barcelona, 2004, p. 28. ISBN 9788449023651. 
  2. Camps, R.; Mora, X.; Oliver, M. «Eleccions mitjançant el vot d'aprovació. Un experiment en les Eleccions Generals Espanyoles de 2011» (PDF). Universitat Autònoma de Barcelona, 27 novembre 2011. [Consulta: 2 gener 2015].

Vegeu també[modifica | modifica el codi]