Escut de Baix Pallars

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'escutEscut de Baix Pallars

Representació heràldica de l'escut de Baix Pallars, segons la seva descripció oficial.
Detalls
TipusEscut d'armes Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perBaix Pallars Modifica el valor a Wikidata
Establert/
rehabilitat
2022
Altres detalls
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

L'escut oficial de Baix Pallars té el següent blasonament:

Escut caironat quarterat en sautor: al 1r, d'atzur, un gerro d'argent sobremuntat d'una corona antiga d'or; al 2n, d'ataronjat, una ferradura d'argent amb 8 claveres sobremuntada d'una creu grega patent també d'argent; al 3r, de sinople, un mont de tres cims d'argent movent de la punta carregat de dos pals flamejats d'atzur; al 4t, de gules, un estany d'argent i d'atzur acompanyat a la punta de tres palles d'or posades en banda. Per timbre, una corona mural de vila.[1]

Història[modifica]

En data 4 de novembre de 2021 el Ple de l’Ajuntament de Baix Pallars aprovà inicialment un nou escut heràldic inclusiu que representés la pluralitat dels 4 municipis fundadors, així com els seus símbols previs.[2]

En data 7 de juliol de 2022 es va publicar al DOGC núm. 8704 la Resolució PRE/2114/2022, de 4 de juliol, per la qual es donava conformitat a la modificació de l'escut heràldic del municipi de Baix Pallars.

L’Ajuntament de Baix Pallars va encarregar al Sr. Marc A. Balanza[3] la realització d’una proposta que recollís la pluralitat i diversitat d’aquest immens municipi pallarès.

Es va optar per un escut caironat en sautor, en homenatge a sant Andreu i sant Sebastià. Per al quarter 1r, de color blau, es mantenen les armes tradicionals de la vila de Gerri de la Sal; al 2n, de color taronja, es recupera la simbologia de la vila de Peramea, que incorpora una ferradura d’argent amb vuit claveres sobremuntada d'una creu patent; el 3r, de color verd, en homenatge a la seva forest, representa Baén, que incorpora també tres muntanyes d’argent, com a representació de Collegats i especialment de l’Argenteria, amb dos barrancs que simbolitzen l’orografia d’aquest antic municipi; i el 4t, de color vermell, és el senyal de Montcortès de Pallars, que representa l'estany homònim i tres palles, senyal de l'antic comtat de Pallars Sobirà.

Escuts municipals anteriors[modifica]

Escut vigent entre 2009 i 2022

El municipi de Baix Pallars es creà l’any 1969. Els escuts municipals anteriors a l'actualment vigent foren, per tant, els d'aquests quatre municipis desapareguts: Baén, Gerri de la Sal, Montcortès de Pallars i Peramea.

El primer escut heràldic adaptat a la normativa catalana va ser aprovat el 29 de juliol de 2009 i publicat al DOGC núm. 5466 de 17 de setembre de 2009.

L’any 2009 aquest extens municipi pallarès va adoptar les armes parlants tradicionals i característiques de la vila de Gerri de la Sal, nucli de població que n'és la capital.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Resolució PRE/2114/2022, de 4 de juliol, per la qual es dona conformitat a la modificació de l'escut heràldic del municipi de Baix Pallars.» (pdf). DOGC núm. 8704. Generalitat de Catalunya, 07-07-2022. [Consulta: 7 juliol 2022].
  2. «Edicte d'aprovació de la modificació de l'escut heràldic de l'Ajuntament de Baix Pallars - e-TAULER - Ajuntament de Baix Pallars». [Consulta: 19 novembre 2021].
  3. Balanza i Grimaldo, Marc A. Proposta nou escut heràldic inclusiu. Peramea: octubre 2021. Sense ISBN

Bibliografia[modifica]

  • Balanza i Grimaldo, Marc A. Proposta nou escut heràldic inclusiu i nova identitat visual municipal per l’Ajuntament de Baix Pallars. Peramea (Pallars Sobirà): Grup Cultural “Lo Vent de Port”, Oct. 2021. ISBN Sense ISBN.