Escut de Begues

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'escutEscut de Begues

Representació de l'escut de Begues segons el seu blasonament oficial.
Detalls
TipusMunicipal
Adoptat perAjuntament de Begues
Establert/
rehabilitat
28 novembre 2014 Modifica el valor a Wikidata

L'escut oficial de Begues té el següent blasonament:

Escut caironat partit: 1r d'argent amb un marc de sable i 2n de gules amb un marc de sable; ressaltant sobre la partició, un arbre de sinople. Per timbre, una corona de vila.[1]

Disseny[modifica]

La composició de l'escut està formada sobre un fons en forma de quadrat recolzat sobre un dels seus vèrtexs, anomenat escut caironat, segons la configuració difosa a Catalunya i d'altres indrets de l'antiga Corona d'Aragó i adoptada per l'administració a les seves especificacions per al disseny oficial dels municipis dels ens locals.[2] És un escut dividit en dues particions, la primera és de color blanc o gris clar (argent), i la segona, de color vermell (gules). Cada partició conté un marc de color negre (sable). A sobre d'aquestes particions (ressaltant sobre la partició) hi ha un arbre de color verd (sinople).

L'escut està acompanyat a la part superior d'un timbre en forma de corona mural, que és l'adoptada pel Departament de Governació d'Administracions Locals de la Generalitat de Catalunya per timbrar genèricament els escuts dels municipis.[2] En aquest cas, es tracta d'una corona mural de vila, que bàsicament és un llenç de muralla groc (or) amb portes i finestres de color negre (tancat de sable), amb vuit torres merletades, de les quals se'n veuen cinc.

Història[modifica]

L'escut tradicional, amb la figura de l'arbre

El senyal de l'arbre és el propi i tradicional del municipi, mentre que els dos marcs fan al·lusió a la família dels Marc, barons d'Eramprunyà, que foren els qui van tenir jurisdicció sobre la vila. El camper partit d'argent i de gules simbolitza el Garraf blanc –anomenat així pels seus sòls calcaris– i el Garraf vermell –pels gresos silícics i els conglomerats–, els paisatges que conformen el massís, juntament amb el Garraf negre, representat pel sable dels marcs.

L'escut va ser aprovat el 17 de novembre del 2014 i publicat al DOGC el 28 del mateix mes amb el número 6760.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]