Escut de Pratdip

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'escutEscut de Pratdip

Modifica el valor a Wikidata
Detalls
TipusEscut d'armes Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perPratdip Modifica el valor a Wikidata
Altres detalls
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Escut Pratdip
Representació de l'escut heràldic municipal de Pratdip segons el seu blasonament oficial

L'escut de Pratdip és un símbol oficial d'aquest municipi del Baix Camp i es descriu mitjançant el llenguatge tècnic de l'heràldica amb el següent blasonament:

«Escut caironat: d'or, un gos passant de sable; el cap, també de sable. Per timbre, una corona mural de poble.»[1]

Disseny[modifica]

La composició de l'escut està formada sobre un fons en forma de quadrat recolzat sobre un dels seus vèrtexs, anomenat escut caironat, segons la configuració difosa a Catalunya i d'altres indrets de l'antiga Corona d'Aragó i adoptada per l'administració a les seves especificacions per al disseny oficial dels municipis dels ens locals.[2] És de color groc (or), amb una representació simbòlica d'un gos, omplint el màxim d'espai possible i sense tocar les vores de l'escut, en la posició natural per a la majoria dels quadrúpedes, la de passant, que vol dir que té les potes a terra, excepte la dreta del davant, que està alçada; el gos és de color negre (sable). La part superior de l'escut (el cap) té una alçada igual a un terç de l'ample, i és també de color negre (sable).

L'escut està acompanyat a la part superior d'un timbre en forma de corona mural, que és l'adoptada pel Departament de Governació d'Administracions Locals de la Generalitat de Catalunya per timbrar genèricament els escuts dels municipis.[2] En aquest cas, es tracta d'una corona mural de poble, que bàsicament és un llenç de muralla groc (or) amb portes i finestres de color negre (tancat de sable), amb quatre torres merletades, de les quals se'n veuen tres.

Història[modifica]

Escut d'armes de la casa dels Entença

L'Ajuntament va acordar l'inici de l'expedient heràldic el 2 de juliol de 2004. Després dels procediments reglamentaris, l'escut va ser aprovat el 21 d'octubre del 2005 i publicat al DOGC número 4.521 del 30 de novembre del mateix any.[1]

L'escut està representat sobre les armes dels Entença (d'or, el cap de sable), titulars de la baronia a la qual pertanyia el castell de Pratdip. Els escuts i segells tradicionals del poble sempre han tingut com a element principal un gos llegendari de la zona, coix d'una pota, anomenat dip. El gos és representat pictòricament des de com a mínim el 1602 –en un retaule– i, com a representació del poble, ja surt en un segell del 1700.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]