Sant Esteve de Mont-ras

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Esteve de Mont-ras
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVI
Característiques
Estil arquitectònicGòtic tardà
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMont-ras (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióMont-ras (Baix Empordà)
Map
 41° 55′ N, 3° 08′ E / 41.91°N,3.14°E / 41.91; 3.14
IPA
IdentificadorIPAC: 7145
Activitat
Diòcesibisbat de Girona Modifica el valor a Wikidata  (parròquia de Sant Esteve de Mont-ras) Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

L'església parroquial de Sant Esteve de Mont-ras és una església situada dins el terme municipal de Mont-ras, al Baix Empordà. Existent des del 1196, era coneguda aleshores com a "torroella de Mont-ras". El temple actual comença a bastir-se el 1593. Mont-ras formà part del municipi de Palafrugell fins a la seva segregació a mitjans del segle xix.

Descripció[modifica]

Edifici d'una nau amb capelles laterals, absis poligonal i coberta a dues vessants. La façana lateral orientada al sud presenta una interessant porta d'inspiració clàssica oberta al mur corresponent a les capelles laterals. És rectangular i té damunt la llinda una petxina en relleu i tres pinacles amb esferes com a elements decoratius. En aquesta mateixa façana s'obren, a la part central del mur de la nau, dues finestres d'arc apuntat i un torre cilíndrica adossada que conté l'escala d'accés al cor i al terrabastall. Finalment hi ha, a la part superior, quatre petites obertures d'arc de mig punt, entre les quals apareixen petites espitlleres. La façana de ponent presenta una porta d'arc de mig punt adovellat i una senzilla rosassa, i a la part superior petites obertures i sageteres. El parament lateral nord no té cap obertura, llevat de les de la part del terrabastall, i el mateix s'esdevé a l'absis. A l'interior, la nau té arcs torals apuntats i volta de creueria amb claus i impostes decorades. El cor està situat als peus del temple, amb un interessant arc carpanell de suport.[1]

Notícies històriques[modifica]

L'edifici actual de Sant Esteve de Mont-ras és obra del segle xvi, segons consta a la llinda d'una porta interior (1599), tot i que l'església apareix esmentada documentalment des del darrer quart del segle xviii i el segle xiv com a sufragània de la de Sant Martí de Palafrugell.

Actualment el fons documental es troba custodiat per l'Arxiu Diocesà de Girona que ha microfilmat i digitalitzat el fons i n'ha cedit una còpia a l'Arxiu Municipal de Palafrugell.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Esteve de Mont-ras
  1. «Església parroquial de Sant Esteve de Mont-ras». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 2 agost 2012].
  2. «Fons documentals de l'Arxiu Municipal de Palafrugell». Ajuntament de Palafrugell. Arxivat de l'original el 2014-08-08. [Consulta: 6 agost 2014].

Bibliografia[modifica]

  • TURRÓ, Jordi. L'Arxiu de la Parròquia de Palafrugell: els registres sacramentals. Publicacions de l'Institut d'Estudis del Baix Empordà. Vol. 20. 2001.
  • MARQUÈS, Josep M. Construcció de les esglésies de Palafrugell i Mont-ras (1588ss). Estudis del Baix Empordà, vol. 18. 1999.
  • PÉREZ, Aurora; BADIA, Joan, i BRUGADA, Martirià, col·laboradors: L'art religiós a Palafrugell. Quaderns de Palafrugell, vol. 16. Ajuntament de Palafrugell i Diputació de Girona. 2007