Església de Santa Maria (Villena)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Església de Santa Maria (Villena)
Imatge
Dades
TipusEsglésia parroquial Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióSegle XVI
Dedicat aVerge Maria Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicGòtic, renaixentista, barroc
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVillena (l'Alt Vinalopó) Modifica el valor a Wikidata
Map
 38° 37′ 48″ N, 0° 51′ 40″ O / 38.6301°N,0.8611°O / 38.6301; -0.8611
Bé immoble de rellevància local
Identificador03.28.140-001
Activitat
DiòcesiOriola-Alacant
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

L'església de Santa Maria és un temple catòlic situat a Villena, Alt Vinalopó (País Valencià).

Història i tipologia[modifica]

L'església de Santa Maria es va aixecar sobre una antiga mesquita musulmana al segle xvi per convirtirse en l'església de Santa Maria o del Raval. Té una sola nau, que sembla convertir-se en tres al perforar els contraforts interiors. La seua capçalera poligonal no té girola, i les seues voltes de creueria descarreguen en pilars amb semicolumnes adossades que porten gravats relleus renaixentistes.

El Renaixement també es pot observar en una porta interior que dona a la sagristia, sent un element més d'aquest estil que està representat en el monument i la ciutat. La façana està emmarcada per un pòrtic barroc, mentre que la torre, exempta en dues terceres parts del seu perímetre, s'equipara a la de Santiago. Una de les seues campanes, l'anomenada Campanica de la Virgen, procedeix de l'antiga Torre de l'Orejón.[1]

Que l'església estava extramurs i encara en obres en 1575 es confirma per aquest fragment de la Relació enviada a Felip II pel Consell de Villena, en què a més es dona relació de les capelles existententes, en una de les quals està enterrada Catalina Ruiz d'Alarcón,[2] important mecenes del temple:

« Ay dos iglesias parrochales, la una so invocaçion del señor Sanctiago, dentro de lo çercado de la çiudad, y la otra so invocaçion de nuestra señora Sancta Maria, en el arraval de la dicha çiudad. [...] en el enterramiento de la capilla mayor esta la dicha doña Catalina Ruyz de Alarcon, que doto dicha yglesia e capilla de las dichas seys capellanias [...]. Esta yglesia se va obrando y edificando, y en la obra que esta fecha, entre los dichos estribos de dicha yglesia, a la parte del Evangelio, ay una capilla so ynvocaçion de Sancta Catalana, e otra, so ynvocaçion de la Transfiguraçion de Nuestro Señor Jesucristo. Y a la parte de la Epistola, la una capilla so ynvocaçion de San Joachin e Sancta Anna, y la otra, so ynvocaçion de señor San Pedro.[3] »

El temple va ser incendiat durant la Guerra Civil i va desaparèixer el presbiteri, que va ser reconstruït el 1948 simulant la volta una de creueria.[4]

Referències[modifica]

* M.I. Ayuntamiento de Villena, Villena ¡Un tesoro!, Guía turística de Villena..

  1. PRATS ESQUEMBRE, Vicente «La Torre del Orejón». Revista Villena. Ayuntamiento de Villena [Villena], 23, 1973.
  2. «Villena». A: Guía práctica de Alicante y su provincia (en español). 1a edició. Madrid: Guías Arco, 1908 [Consulta: 7 març 2010]. 
  3. Concejo de Villena. «48. La iglesia catedral o colegial que hubiese en el dicho pueblo y las parroquias que hubiese, con alguna breve relación de las capillas y enterramientos y donaciones señaladas que en ellas haya, y la vocación de ellas.». A: Relación de Villena de 1575, 1575. 
  4. «Iglesia de Santa María (Villena)». A: Gran Enciclopedia Temática de la Comunidad Valenciana. Historia. Editorial Prensa Valenciana, 2009. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Església de Santa Maria