Melaleuca bracteata: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: extenen > estenen
Bases de dades taxonòmiques moved to wikidata
Línia 49: Línia 49:
{{commonscat}}
{{commonscat}}
{{wikispecies}}
{{wikispecies}}
{{Bases de dades taxonòmiques}}
{{BDT|eol=5449241|prefix=kew|plantlist=123495}}


{{ORDENA:Melaleuca Bracteata}}
{{ORDENA:Melaleuca Bracteata}}

Revisió del 21:16, 30 maig 2015

Infotaula d'ésser viuMelaleuca bracteata Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Dades insuficients
UICN146627249 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreMyrtales
FamíliaMyrtaceae
GènereMelaleuca
EspècieMelaleuca bracteata Modifica el valor a Wikidata
F.Muell., 1858
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Melaleuca bracteata o Black Tea-tree (arbre del té negre) és una planta de la família de les Myrtaceae que es distribueix per la meitat nord-est d´Austràlia, encara que hi ha espècies del gènere que també s´estenen per Nova Caledònia, Malàsia i Vietnam.

Descripció

És un arbust de mida gran o un petit arbre d´àmplia difusió amb una alçada màxima d´uns 10 metres amb una amplada màxima d´uns 4 a 5 metres. El port acostuma a ser arbustiu si no es poda, es pot podar com a arbre amb un tronc simple. El tronc és gris fosc, que pot pelar-se en tires ja que es va trencant amb el pas del temps.

Fulles

Les fulles són estretes, de forma lanceolada, molt aromatitzades i d´un color verd brillant. Són sèssils, és a dir, no presenten pecíol. La punta està finament puntejada. Són finament pubesents.

Flors i Fruit

Les flors són de color blanc-crema en espigues curtes o raïms de 1 a 4 cm de llarg. Les flors poden estar disposades de manera solitària o en grups de 3 en una espiga. El fruit de 2 o 3 mm de mida i amb sèpals persistents a les vores. Floreix cap a l´hivern o la primavera.

Distribució

Aquesta espècie està confinada a barrancs i cursos d´aigua en zones humides tan costaneres com de l´interior, on les fulles i les espigues de les flors tendeixen a ser més curtes.

Taxonomia

Melaleuca bracteata va ser descrita per Mueller, Ferdinand Jacob Heinrich von i publicada a Fragmenta Phytographiæ Australiæ 1: 15. 1858. (Fragm.)[3]

Etimologia

  • Melaleuca: és el nom genèric que prové de les paraules gregues melas que significa fosc o negre i leucon que significa blanc, en referència aparentment a les tonalitats blanques de les branques més joves i fosques dels troncs que tenen més edat.[4].
  • bracteata: epítet específic descriptiu que significa "amb bràctees".

Usos

Normalment s´usen per a plantar de manera ornamental en zones costeres ja que hi és tolerant, per guarnir passejos i avingudes. Es poda seguint la forma arbòria amb un sol tronc. També és un arbre adequat per a petits patis de les cases natives australianes. És un arbre atractiu per als ocells. L´oli de les seves fulles es pot fer servir com a repel·lent d´insectes.[5]

Referències

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Melaleuca bracteata
Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.