Carmen Domínguez

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCarmen Domínguez

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) María del Carmen Domínguez Álvarez Modifica el valor a Wikidata
10 setembre 1969 Modifica el valor a Wikidata (54 anys)
Oviedo (província d'Astúries) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Salamanca
Universitat de Groningen Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballGlaciologia Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióaventurera, exploradora, matemàtica Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Salamanca Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralMario Gómez (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

María del Carmen Domínguez Álvarez (Astúries, 10 de setembre de 1969) és una experta en glaciologia, aventurera i exploradora polar espanyola, doctora en matemàtiques i cofundadora del projecte Glackma, que ha desenvolupat un mètode únic per a l'estudi del canvi climàtic.

Trajectòria[modifica]

Va néixer a Oviedo però als 5 anys es va traslladar amb la seva família a Salamanca, ciutat on viu actualment. Va estudiar matemàtiques aplicades a la Universitat de Groningen (Holanda) i a la Universitat de Salamanca, on es va doctorar l'any 1998 i on exerceix com a professora titular des de 2001.[1]

Apassionada per la naturalesa des de petita, en la seva recerca d'una aplicació pràctica a les matemàtiques, que Carmen sempre ha considerat una "caixa d'eines", la va acabar trobant en una xerrada d'Adolfo Eraso a Madrid sobre el Perito Moreno que la va convertir en una entusiasta de les glaceres.[2][3][4] Després de la seva primera exploració a l'interior d'una glacera i de la seva primera immersió a l'Antàrtida, va tenir ben clar que la resta de la seva vida estaria dedicat a donar a conèixer als altres, la realitat de les regions polars.

Va engegar el projecte GLACKMA (Glacials, Criokarst i Ambient) l'any 2001 i posteriorment, l'any 2010, va cofundar, amb el mateix nom, una associació sense ànim de lucre, que s'encarrega de mesurar la descàrrega glacial, és a dir, el gel que es perd en forma d'aigua en els casquets polars de tots dos hemisferis. Per a això han implementat diverses estacions de mesurament i recopilació de dades (tant a l'Àrtic com a l'Antàrtida), instal·lades per ells mateixos a força d'escalada, espeleologia avançada i duríssims esforços, que els permeten conèixer el drenatge a l'interior de les glaceres. Aquestes sondes proporcionen informació actualitzada i constant sobre l'evolució de l'escalfament global.

La seva primera expedició a Islàndia va ser l'any 1997 i des de llavors ha realitzat més de 60 expedicions polars de fins a tres mesos de durada, pernoctant en tendes de campanya en llocs com l'Antàrtida, la Patagònia, Islàndia, Svalbard i Sibèria. 'Karmenka' és el sobrenom que els expedicionaris polars russos li van posar a Carmen i que ella ha triat com a signatura.[4]

La importància del Projecte GLACKMA resideix en el fet que ha aconseguit engegar una xarxa d'estacions de registre del desglaç glacial a partir d'un mètode únic al món, aconseguint mesurar de manera precisa l'evolució de l'escalfament global. Porten des del 2001 generant sèries temporals amb interval horari de descàrrega glacial en cadascuna de les estacions que tenen implementades. El que GLACKMA ha creat és un eficient indicador del canvi climàtic. L'associació Glackma també es destaca per la seva faceta pedagògica i de divulgació científica i va ser declarada d'Utilitat Pública pel Ministeri de l'Interior l'any 2015.[5]

Obra[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Domínguez Álvarez, María del Carmen | Universidad de Salamanca» (en castellà). www0.usal.es. [Consulta: 4 març 2017].
  2. Navarra, Universidad Pública de. «Universidad Pública de Navarra - Campus de Excelencia Internacional» (en castellà). www.unavarra.es. [Consulta: 4 març 2017].
  3. «USAL TV - 5 TALENTOS - Entrevista a Carmen Domínguez, profesora de la Usal y científica. Nos descubre qué nos dicen los glaciares.». tv.usal.es. Arxivat de l'original el 30 de gener de 2013. [Consulta: 4 març 2017].
  4. 4,0 4,1 Internet, Unidad Editorial. «'Diario Polar': las memorias de dos científicos al límite de la aventura | Natura | elmundo.es». www.elmundo.es. [Consulta: 4 març 2017].
  5. «GLACKMA, Declarada de Utilidad Pública» (en castellà). GLACKMA. Arxivat de l'original el 5 de març de 2017. [Consulta: 4 març 2017].
  6. «Biblioteca Digital de Castilla y León > Diario polar : ¿qué nos dicen los glaciares sobre el...» (en i18n). bibliotecadigital.jcyl.es. [Consulta: 4 març 2017].
  7. ÁLVAREZ, María del Carmen DOMÍNGUEZ; ROMERO. Registro continuo de la descarga glaciar un indicador en tiempo presente de la evolución del calentamiento global: EN Energías y cambio climático (en castellà). Ediciones Universidad de Salamanca, 20 de maig de 2014. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Carmen Domínguez