Silvestre Revueltas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSilvestre Revueltas

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 desembre 1899 Modifica el valor a Wikidata
Estat de Durango (Mèxic) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 octubre 1940 Modifica el valor a Wikidata (40 anys)
Ciutat de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Pneumònia Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
FormacióConservatori Nacional de Música de Mèxic
St. Edward's University (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector d'orquestra, compositor de bandes sonores, musicòleg, compositor clàssic, violinista Modifica el valor a Wikidata
AlumnesDaniel Ayala Pérez Modifica el valor a Wikidata
InstrumentViolí Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
GermansJosé Revueltas, Rosaura Revueltas i Fermín Revueltas Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0720956 TMDB.org: 1130047
Spotify: 5CAWUxlD1liCEp8V5gt5wn Musicbrainz: 44271921-cfc6-41cb-b94f-9b5bf1ba4574 Lieder.net: 5487 Discogs: 614613 IMSLP: Category:Revueltas,_Silvestre Allmusic: mn0001169498 Modifica el valor a Wikidata

Silvestre Revueltas (Santiago Papasquiaro, Victoria de Durango, 21 de desembre de 1899 - Ciutat de Mèxic, 5 d'octubre de 1940), compositor, violinista i director mexicà.

Revueltas estudia en el Conservatorio Nacional de Música de la Ciutat de Mèxic, en el St. Edward College a Austin, Texas i al Chicago College of Music. Va donar recitals de violí i el 1929 va ser invitat per Carlos Chávez per a convertir-se en director de l'Orquestra Simfònica de Mèxic, càrrec que va ocupar fins al 1935, i on va tenir entre altres alumnes a Salvador Contreras.[1] Ambdós, Revueltas i Chávez, van fer molt per promoure la música contemporània mexicana. Va ser en esta època quan Revueltas es va iniciar en la composició.

Viatja a Espanya i treballa amb els republicans en la Guerra Civil espanyola, però després de la victòria de Franco, torna a Mèxic per a dedicar-se a la docència. No guanya prou diners per a mantenir-se i cau en la pobresa i l'alcoholisme. Mor el mateix dia de l'estrena del ballet El renacuajo paseador, compost set anys abans.

Va compondre música per a pel·lícules, de cambra, cançons i alguns altres treballs. La seua música orquestral inclou poemes simfònics; el més conegut és Sensemayá (1938), basat en el poema de Nicolás Guillén. El seu llenguatge musical és tonal però de vegades dissonant, amb vitalitat rítmica, i ben sovint amb un sabor distintivament mexicà.

Revueltas apareix breument com a pianista en la pel·lícula Vámonos con Pancho Villa! (Mèxic, 1935), col·locant un cartell sobre el piano que diu: "Se suplica no tirar-li al pianista". Revueltas també va compondre la banda sonora de la pel·lícula.

Referències[modifica]

  1. * Edita SARPE Gran Enciclopedia de la Música Clásica, vol. I, pàg. 271 (ISBN 84-7291-226-4)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Silvestre Revueltas