Philanthus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPhilanthus Modifica el valor a Wikidata

Philanthus triangulum Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHymenoptera
FamíliaCrabronidae
SubfamíliaPhilanthinae
GènerePhilanthus Modifica el valor a Wikidata
(Fabricius, 1790)

Philanthus és un gènere d'himenòpters apòcrtis de la família dels crabrònids (Crabronidae), conegudes en com a abelles llop o caçadores d'abelles,[cal citació] ja que són depredadores d'abelles.

Història natural[modifica]

Són vespes solitàries depredadores principalment d'abelles. Les femelles excaven túnels al terra per a fer el niu mentre que els mascles marquen diversos objectes amb feromona per marcar el territori. Les larves són carnívores i les femelles cacen abelles, a les que paralitzen però no les maten, hi ponen els ous, que serveixen d'aliment a les seves larves. Els adults recullen nèctar de les flors com a font energètica per a volar.

Altres espècies de Philanthus poden estar especialitzades en altres espècies d'abelles o poden ser generalistes o depredar altres tipus d'himenòpters.

L'espècie europea predominant és Philanthus triangulum, que és un plaga menor en l'apicultura. El túnel de Philanthus triangulum pot fer com a màxim 1 m de llarg.[1] Cada cel·la de cria acumula d'una a sis abelles mel·líferes.[1]

Algunes espècies[modifica]

El gènere Philanthus conté unes 140 espècies:[2][3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Piper, Ross. Extraordinary Animals: An Encyclopedia of Curious and Unusual Animals. Greenwood Publishing Group, 2007. 
  2. «BioLib - Philanthus» (en anglès). [Consulta: 12 agost 2023].
  3. «The Bugguide - Genus Philanthus». [Consulta: 12 agost 2023].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Philanthus