Reglets numèrics

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Reglets de Cuisenaire.

Els reglets numèrics (també coneguts com a reglets de Cuisenaire) són un joc versàtil de manipulació matemàtica utilitzat a l'escola, així com en altres nivells d'aprenentatge (com en idiomes). Es poden començar a usar amb xiquets des dels 3 anys, principalment per a evitar que se'ls duguen a la boca, i fins i tot amb adults, ja que permet que es comprenguen millor els números i faciliten la transició cap al càlcul mental. S'utilitzen per a ensenyar una àmplia varietat de temes matemàtics, com ara les quatre operacions bàsiques, fraccions, àrea, volum, arrels quadrades, resolució d'equacions simples, els sistemes d'equacions, i fins i tot equacions quadràtiques.[1]

Reglets amb els colors proposats per Maria Antònia Canals

Els pedagogs Maria Montessori i Friedrich Froebel van usar reglets per a representar números, mentres que el belga Georges Cuisenaire, en va introduir l'ús per a professors arreu del món a partir de 1945. Cuisenaire va ser un professor d'escola primària de Bèlgica, que va publicar un llibre sobre l'ús dels reglets en 1952, titulat Els números en colors[2]. L'ús dels reglets tant per a l'ensenyament de les matemàtiques com per als idiomes va ser desenvolupat i popularitzat per Caleb Gattegno, en molts països d'arreu del món.[3]

A Catalunya s'han popularitzat gràcies a la tasca de la mestra Maria Antònia Canals, que va introduir-les junt amb més material pensat per facilitar l'aprenentatge de les matemàtiques a l'escola.

Tot i que s'utilitzen principalment per a les matemàtiques, també han esdevingut populars a l'aula d'ensenyament d'idiomes, en particular, The Silent Way.[4] Poden ser usats per a ensenyar temes com ara les preposicions de lloc, les frases i la pronunciació.

Colors del reglets[modifica]

En el sistema, hi ha deu reglets d'1 a 10 cm. Als reglets d'igual longitud se'ls assigna el mateix color, els colors en el sistema Cuisenaire,[5] i segons la Mª Antònia Canals[6]

Longitud (cm.) Color Cuisenaire Color Mª Antònia
1 Blanc Fusta
2 Roig Rosa
3 Verd clar Blau Clar
4 Porpra Vermell
5 Groc Verd
6 Verd fosc Lila
7 Negre Groc
8 Marró Granat
9 Blau Blau Fosc
10 Taronja Marrò

Com que en Educació Infantil i Primer Cicle d'Educació Primària un dels objectius principals del docent consistix a ajudar l'alumnat a desenvolupar la capacitat de calcular,[7] l'ús de materials didàctics amb un enfocament logicomanipulatiu com els reglets de Cuisenaire suposen un recurs a tindre en compte.[8] Els reglets permeten la iniciació en el càlcul mitjançant la descomposició dels números amb l'ajuda d'un suport tangible i manipulatiu, més fàcil d'entendre per l'alumnat en les seues primeres etapes d'aprenentatge, degut al fet que els permet desenvolupar el càlcul mental i la seua corresponent representació. A més, permet a l'alumnat experimentar pel seu compte, fomentant el desenvolupament de l'autonomia mentres busca respostes de forma independent i espontània.[9]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Regletas Cuisenaire, la primera vez» (en castellà). José Ángel Murcia Carrión, 27-01-2014. [Consulta: 7 març 2017].
  2. D'Amore, Bruno. Bases filosóficas, pedagógicas, epistemológicas y conceptuales de la Didáctica de la Matemática (en castellà). Barcelona: Editorial Reverté, 2005, p. 12. ISBN 968-6708-58-8. 
  3. Villalba Villalba, Leidy Karel. El uso didáctico y metodológico del Geoplano Rectangular (en castellà). GRIN Verlag, 2017, p. 3. 
  4. Martín del Otero, Daniel. Inglés, Internet y Pizarra Digital (en castellà), 2013, p. 122. ISBN 978-1-62590-755-4. 
  5. «International set plastic Cuisenaire rods» (en anglés). The Cuisenaire® Company (2017). «. [Consulta: 7 març 2017].
  6. «Perquè tenen aquests colors les reglets de la Maria Antònia Canals?». Reglets de càlcul.
  7. Currículum educació primària. Generalitat de Catalunya - Departament d'Educació. Servei de Comunicació, Difusió i Publicacions. B-29.333-2009, 2009, p. 131. 
  8. Martín-Adrián, A. «Las regletas de Cuisenaire. Actividades sobre longitud, área, perímetro y volumen». Revista de didáctica de las matemáticas, 37, 1999, pàg. 19-28.
  9. «Sociedad canaria de profesores de matemáticas (2014). «Proyecto Newton. Matemáticas para la Vida. Una vía para el aprendizaje significativo de las matemáticas.». REDINED» (en castellà). [Consulta: 7 març 2017].

Enllaços externs[modifica]