Analitzador de masses quadripolar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Quadrupole Elements

L'analitzador de masses quadripolar (en anglès quadrupole mass analyser o QMS) és un analitzador de massa utilitzat en espectrometria de massa, també conegut com a espectròmetre de massa de transmissió quadripolar, filtre de massa quadripolar, o quadrupol. Tal com indica el nom, l'analitzador de masses quadripolar consisteix en quatre varetes cilíndriques, disposades en paral·lel a entre elles.[1] En un espectròmetre de massa el quadrupol és el component de l'instrument responsable per filtrar ions de la mostra, en funció de la seva proporció massa-càrrega (m/z). Els ions són separats en el quadrupol segons l'estabilitat de les trajectòries dels ions en els camps elèctrics oscil·lants que són aplicats a les varetes.[1]

Funcionament[modifica]

Imatge de "Apparatus Per Separar Partícules Carregades de Diferents Càrregues Específiques" Patent número: 2939952[2]

El quadrupol consta de quatre barres de metall paral·leles. Cada parell de barres oposades es connecten entre si elèctricament, i existeix una diferència de voltatge per radiofreqüència entre els dos parells de varetes. Els ions són transportats pel quadrupol entre les barres i per a un determinat voltatge, només els ions d'una determinada relació de massa/càrrega arriben al detector. Els altres ions amb relacions massa/càrrega diferents tenen trajectòries inestables i xoquen amb les varetes. Això permet la selecció d'un ió amb una relació massa/càrrega concreta o l'exploració d'una gamma de valors massa/càrrega variant contínuament la tensió aplicada. El funcionament de l'analitzador de masses quadripolar es pot modelar matemàticament amb l'ajuda de l'equació diferencial de Mathieu.[3]

Camí d'ió a través d'un quadrupole

Aplicacions[modifica]

Els analitzadors de masses quadripolars són especialment adequats en aquelles aplicacions en les quals s'estudien ions particulars d'interès, ja que aquests analitzadors poden sintonitzar un ió amb una relació massa/càrrega concreta durant períodes prolongats de temps.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 de Hoffmann, Edmond; Vincent Stroobant. Mass Spectrometry: Principles and Applications. Second. Toronto: John Wiley & Sons, Ltd., 2003, p. 65. ISBN 0-471-48566-7. 
  2. , US 2939952 Apparatus For Separating Charged Particles Of Different Specific Charges Jun 1960; Paul et al.
  3. Teschl. Ordinary Differential Equations and Dynamical Systems. American Mathematical Society, 2012. ISBN 978-0-8218-8328-0.