2n Front de Belarús

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula unitat militar2n Front de Belarús
2-й Белорусский фронт
Tipusfront Modifica el valor a Wikidata
Data de lleva1943
Fundació16 abril 1944 Modifica el valor a Wikidata
FundadorPavel Kurochkin (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dissolució1945
PaísBandera de la Unió Soviètica Unió Soviètica
Part deExèrcit Roig Modifica el valor a Wikidata
MidaGrup d'Exèrcits
Comandants
Oficials destacatsPavel Kurotxkin
Konstantín Rokossovski
Guerres i batalles
Ofensiva de Prússia Oriental
Ofensiva de Pomerània Oriental
Batalla de Berlín

El 2n Front de Belarús (rus: 2-й Белорусский фронт), també anomenat 2n Front Belarús era un Front de l'Exèrcit Roig durant la Segona Guerra Mundial. Aquesta formació era equivalent a un Grup d'exèrcits occidental. El sentit del terme no és geogràfic amb l'usatge més habitual de front militar que indica una zona geogràfica en temps de guerra.

En 2n Front Belarús va ser creat al febrer de 1944, mentre que els soviètics feien retirar-se als alemanys cap a Belarús. El Coronel General Pavel A. Kurotxkin esdevingué el seu primer comandant. L'abril de 1944, el seu quarter general va ser reformat a partir del quarter general del dissolt 10è Exèrcit.

El 26 de juny de 1944 les tropes del front van capturar Mahiliou. El 4 de juliol, el 2n Belarús hagué d'encarregar-se d'escombrar les restes del IV Exèrcit alemany (del Grup d'Exèrcits Centre), a les ordres del General von Tippelskirch, així com les restes del IX Exèrcit alemany en una gran bossa situada al sud-est de Minsk. El novembre de 1944, el Mariscal Konstantín Rokossovski va ser nomenat comandant del Front tot just abans de començar les seves dues grans ofensives de la II Guerra Mundial. Com a part d'un atac massiu comès per 4 Fronts el 14 de gener de 1945, el 2n Belarús atacà Prússia i Pomerània. El 9 d'abril de 1945 Königsberg finalment caigué en mans de l'Exèrcit Roig. Això alliberà al 2n Belarús per dirigir-se més a l'oest, fins al riu Oder. Durant les dues primeres setmanes d'abril, els soviètics van realitzar el redesplegament més ràpid de la guerra. El Mariscal Júkov concentrà el seu 1r Front de Belarús, que havia estat desplegat al riu Oder entre Frankfurt i el Bàltic, cap a una zona davant dels Turons de Seelow. El 2n Belarús es desplaça cap a les posicions que el 1r Belarús havia deixat buides al nord dels turons. Mentre que aquest moviment tenia lloc, restes del II Exèrcit que havien quedat embotellades a una bossa prop de Danzig van aconseguir escapar a través de l'Oder.

En les primeres hores del 16 d'abril, l'ofensiva final de la guerra per capturar Berlín i enllaçar amb les forces aliades occidentals a l'Elba enllaçaren amb atacs perpetrats pel 1r Belarús i al sud, el 1r Front Ucraïnès del Mariscal Ivan Koniev. El 20 d'abril, el 2n Belarús s'uní a l'atac. El 25 d'abril, el 2n Belarús travessà el cap de pont al sud de Stettin i fins al final de la guerra capturà tota alemanya al nord de Berlín, mentre que enllaçava amb el 21è Grup d'Exèrcits britànic.

El Quarter General del 2n Front Belarús esdevingué el Quarter General del Grup de Forces Nord, la força soviètica d'ocupació de Polònia, amb data efectiva 10 de juny de 1945.

Exèrcits[modifica]

Entre les forces que van formar part del 2n Front de Belarús hi ha:

Accions[modifica]

1944[modifica]

1945[modifica]