Seemannia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSeemannia Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreLamiales
FamíliaGesneriaceae
GènereSeemannia Modifica el valor a Wikidata
Regel

Seemannia és un gènere amb 14 espècies de plantes herbàcies que pertany a la família de les gesneriàcies.[1] És originari d'Amèrica.

Descripció[modifica]

Són plantes herbàcies perennifòlies amb rizomes escamosos, sovint produïts en les puntes de llargs rizomes fibrosos. La tija és erecta o decumbent. Les fulles són oposades, ternades o verticil·lades, peciolades, la làmina amb 3-9 parells de venes. Les flors són axil·lars, generalment solitàries (excepte S. sylvatica) cridaneres. Els sèpals estan lliures. La corol·la és tubular o inflada, sovint constretes a la boca, de color vermell, taronja, porpra, rarament groc, amb tricomes multicel·lulars en forma de barril en l'entrada del tub. El fruit és una càpsula rostrada seca. Té nombroses llavors, el·lipsoïdals minúscules. El nombre de cromosomes: 2n = 26.[2]

Distribució i hàbitat[modifica]

Es distribueixen principalment als Andes d'Amèrica del Sud: a Bolívia, el nord de l'Argentina i sud del Perú. L'espècie S. sylvatica s'estén fins al sud de l'Equador. Creixen a la terra, els bancs de sorra o les roques al bosc; es troba latent en temporades.

Etimologia[modifica]

El gènere va ser nomenat en honor de Berthold Carl Seemann (1825-1871), botànic d'origen alemany, col·lector de plantes medicinals i explorador.

Taxonomia[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Seemannia». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 13 juliol 2010].
  2. «Seemannia». Els gèneres de Gesnariaceae Universitat de Viena. [Consulta: 22 juliol 2010].

Bibliografia[modifica]

  1. Wiehler, Selbyana 1: 380-388 (1976), incl. in Gloxinia; Roalson, Boggan, Skog, Zimmer, Taxon 54(2): 389-410 (2005a), molec. syst.; Roalson, Boggan, Skog, Selbyana 25(2): 225-238 (2005b), tax.; Boggan, Gesneriads 56 (3): 26-32 (2006), surv.
  2. Weber, A. & L.I. Skog (2007 onw.): The genera of Gesneriaceae. Basic information with illustration of selected species. Ed. 2. {{format ref}} http://www.genera-gesneriaceae.at
  3. Skog, L.I. I J.K. Boggan . 2005: llista de comprovació Mundial de Gesneriaceae : {{format ref}} http://persoon.si.edu/gesneriaceae/checklist.

Enllaços externs[modifica]