Circuit de Suzuka

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Circuit de Suzuka

Modifica el valor a Wikidata
Vista aèria
Imatge
Circuit de Suzuka, l'any 2006
Dades
TipusCircuit automobilístic Modifica el valor a Wikidata
Construcciósetembre 1962 Modifica el valor a Wikidata
Obertura3 novembre 1962 Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
Gran Premi del Japó Modifica el valor a Wikidata
Mesura5.807 (longitud) m
Revolts14
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSuzuka (Japó) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSuzuka, Japó
Map
 34° 50′ 30″ N, 136° 32′ 20″ E / 34.8417°N,136.5389°E / 34.8417; 136.5389
Format perMotopia (en) Tradueix
Suzuka Circuit Onsen (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Plànol

Activitat
Gestor/operadorHonda Mobilityland (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
EsdevenimentFórmula 1, GP2
Rècord de la volta1'31.540 (Fórmula 1) (2005). Kimi Räikkönen, McLaren-Mercedes
Lloc websuzukacircuit.jp Modifica el valor a Wikidata
Facebook: suzukacircuit Twitter (X): suzuka_event Instagram: suzukacircuit_official Youtube: UCbVkZ41otxc8rCAu7_gsO6Q Modifica el valor a Wikidata

El Circuit de Suzuka que acollia el Gran Premi del Japó de Fórmula 1 i el de GP2 és un dels més antics i famosos del Japó. Està situat a la ciutat de Suzuka, a la Prefectura Mie (Japó).

Dissenyat l'any 1962 per John Hugenholz com a circuit de proves de la marca Honda, Suzuka és un circuit especial, ja que és un dels pocs del món que té forma de 8. Naturalment, la pista no té cap intersecció, sinó que una part de la pista passa per sobre de l'altra per un pas elevat. Com a conseqüència d'aquesta configuració única, Suzuka és una magnífica prova per a les qualitats dels pilots i és un dels circuits més difícils del món. Per això, aquest circuit és estimat tant pels pilots com pels espectadors pel repte que ofereix aquest disseny i per les moltes oportunitats que ofereix per fer avançaments.

Suzuka és un dels circuits més antics que hi ha al campionat del món, i per això té un llarg historial de curses emocionants. El paper tradicional que juga aquest circuit japonès com a penúltim o darrer Gran Premi de la temporada ha fet que molts campionats s'hagin decidit a Suzuka.

La seguretat ha estat una preocupació per als circuits 130R, amb una corba de 130 metres de radi a la sortida del pas elevat, que en aquest circuit ha acabat amb dos accidents terribles el 2002 i el 2003. L'any 2002, el pilot de Toyota Allan McNish va topar a gran velocitat contra una tanca metàl·lica; afortunadament el pilot no va patir greus conseqüències.

Els directors de la pista van eliminar la corba, que s'ha comparat amb la corba de l'Eau Rouge de Spa, i la van substituir per una doble secció, una amb un radi de 85 metres, i a continuació una segona amb un radi de 340 metres, que porta de seguida a una xicane (Triangle Casio), que es converteix en una "parada d'autobusos" per a les motos.

Tot i això, el problema va continuar per al nou sector remodelat. Durant el primer gran esdeveniment del circuit després d'aquestes remodelacions, el Gran Premi del Japó de MotoGP de 2003, el pilot Daijiro Kato va morir en xocar a la nova secció, que portava a la zona revirada del Triangle Casio. Les curses de MotoGP no han tornat a Suzuka des d'aquest accident.

Un altre gran esdeveniment del circuit són les 8 hores de Suzuka de motociclisme, que es corren des de 1978. Aquest esdeveniment atrau els grans noms del motociclisme i amb l'excepció de 2005, d'acord amb la importància de les grans marques constructores implicades, la Federació Internacional de Motociclisme FIM s'assegura que cap cursa motociclista coincideixi al calendari.

La NASCAR va organitzar un parell de curses d'exhibició a la part oriental del circuit, una configuració de la pista de 2,25 quilòmetres que fa servir la recta de boxes i els revolts, abans de tornar a entrar a la pista principal prop del Triangle Casio. Els cotxes participants van ser de la Winston Cup i la Winston West Series i la competició va ser per invitació a les dues curses, que es van córrer després de les temporades 1996 i 1997. La cursa de 1996 va ser un dia negre per a la NASCAR, ja que a la volta d'escalfament, el conductor del pace car, Elmo Langley, va morir d'un atac de cor dins el Chevrolet Corvette que feia de Pace Car a la zona de les esses. El 1997, la pluja va obligar la marca Goodyear a proporcionar pneumàtics de pluja per primer cop a la NASCAR.

El circuit de Suzuka ha aparegut en diversos videojocs com Pole Position II, Final Lap, Gran Turisme 4 o Racing Evolution.

El circuit té una extensió de 5.807 m. de pista i en el gran premi automobilístic es fan un total de 53 voltes (307,573 km. en total).

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Circuit de Suzuka