Parasaurolophus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuParasaurolophus Modifica el valor a Wikidata

Parasaurolophus walkeri
Dades
Longitud10 m Modifica el valor a Wikidata
Pes2,5 t Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreOrnithischia
FamíliaHadrosauridae
SubfamíliaLambeosaurinae
GènereParasaurolophus Modifica el valor a Wikidata
Parks, 1922
Espècies
  • P. walkeri
  • P. tubicen
  • P. cyrtocristatus
Distribució

Mida

Parasaurolophus (similiar a Saurolophus) és un gènere de dinosaure hadrosaure que visqué a Nord-amèrica al Cretaci superior, fa entre 76 i 65 milions d'anys. Aquest ornitisqui presentava un cresta òssia buida, estreta i molt allargada. Podia arribar a fer una llargada de 10 metres. Gràcies a les robustes extremitats posteriors, de tres dits, podia aixecar-se i adoptar una forma erecta. Les extremitats anteriors, més curtes que les posteriors, podien suportar el pes d'aquest dinosaure quan caminava de forma quadrúpeda. No tots els paleontòlegs estan d'acord a afirmar que les extremitats de Parasaurolophus acabaven en peülles. Molts investigadors atribueixen la forma de peülla de les extremitats anteriors als processos de fossilització que hauria limitat la forma originària de les ungles.

Crani de Parasaurolophus walkeri Museu d'Història Natural, Londres.

La cresta de Parasaurolophus podia arribar a mesurar 1,80 metres. Al seu interior s'hi trobaven llargs canals olfactius. També podia servir com a caixa de ressonància per a emetre senyals sonors.

La troballa del contingut fòssil d'alguns estómacs d'aquest dinosaure ha permès confirmar que la seva dieta es basava en llavors de coníferes, fulles i branquetes d'arbusts, que l'animal arrencava i triturava gràcies a centenars de petites dents.

Fou descobert a l'Estat d'Alberta (Canadà) i descrit l'any 1922 pel paleontòleg canadenc William Arthur Parks.