Pares pelegrins

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Els Pelegrins marxant a un servei religiós.

Pares pelegrins i Mares pelegrines (en anglès Pilgrim Fathers , Pilgrim Mothers o, només, Pilgrims) és el nom donat a un dels primers grups anglesos que al segle xvii,[1] es van establir al territori del que després serien els Estats Units per crear una "Nova Jerusalem". Es trobaven reunits per l'església puritana d'encuny calvinista i es refugiaven de les persecucions religioses - per exemple els de l'oficial anglicana - i de la inestabilitat política que es vivia a Europa. La denominació "Pilgrim Fathers" per designar aquests colons recent sorgeix en el segle xix associada a un passatge bíblic.

Els Pilgrims començar el seu viatge al 5 d'agost de 1620 en partir del port de Southampton a bord del vaixell Mayflower, després de travessar l'Atlàntic Nord i arribar a les costes americanes de Nova Anglaterra el novembre d'aquell mateix any a la zona on s'emplaça l'actual ciutat de Provincetown pràcticament en el Cap Cod de Massachusetts. Aquests viatgers desitjaven establir-se a la colònia anglesa de Jamestown (Virgínia) que havia estat fundada el 1607, però errors de navegació els van portar a zones més septentrionals.

El 21 de novembre 1620 (11 de novembre segons el calendari julià que era aleshores vigent entre els britànics) alguns dies abans de desembarcar - el que va passar el 26 novembre 1620 - el centenar de passatgers del Mayflower va jurar el Pacte del Mayflower (Mayflower Compact) instigats per 41 d'ells contra les persecucions del rei Jaume I d'Anglaterra.[2] Es feia un edicte que establia regles per a la vida en comú i per als principis que regirien el futur establiment a fundar en el Nou Món, establiment que va resultar ser la Colònia de Plymouth. El Pacte del Mayflower incloïa criteris democràtics i de respecte per les creences religioses personals. Un mes més tard, el 21 de desembre els Pilgrims van fundar la ciutat de Plymouth (anomenada llavors "New Plymouth»).

El primer any a la colònia els va resultar molt nefast a causa d'un clima bastant més fred de l'esperat que els va ocasionar fam i epidèmies. Van aconseguir sobreviure en gran manera gràcies a les ajudes que els van donar els indígenes Wampanoag.

El novembre de 1621, al notar una recuperació, la comunitat de Pilgrims organitzà una jornada d'acció de gràcies pel qual -segons la tradició- van ser complimentats els indígenes que els havien ajudat això resultaria l'origen de l'actual Dia d'acció de gràcies ( Thanksgiving Day ).

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pares pelegrins