NASDAQ

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióNASDAQ
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusborsa de valors Modifica el valor a Wikidata
Indústriaservei financer Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació4 febrer 1971
Governança corporativa
Seu
Seu
Gestor/operadorNasdaq Modifica el valor a Wikidata
Executiu en capAdena Friedman Modifica el valor a Wikidata
Entitat matriuNasdaq Modifica el valor a Wikidata
nasdaqCrunchbase
cap valorYahoo! Finance Modifica el valor a Wikidata

Lloc webnasdaq.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: NASDAQ Twitter (X): NASDAQ Modifica el valor a Wikidata

NASDAQ és l'acrònim de National Association of Securities Dealer Automated Quotation. NASDAQ és la borsa de valors electrònica més gran dels Estats Units. La borsa va ser fundada per la National Association of Securities Dealers (NASD) en 1971. Amb les vendes dels anys 2000 i 2001 va ser privatitzada.

La borsa és gestionada per la companyia propietària, la Nasdaq Stock Market Inc. que va ser llistada en el seu propi sistema d'intercanvi d'accions empresarials en 2002.

Amb aproximadament 3.300 companyies i més de 7.000 accions de petita i mitjana capitalització, el NASDAQ representa una borsa de valors electrònica i automatitzada, que intercanvia de mitjana més accions per dia que qualsevol altre mercat del món. Es caracteritza per incloure les empreses d'alta tecnologia: electrònica, informàtica, telecomunicacions, biotecnologia, etc.

Una altra de les seves característiques és l'ús del sistema SOES (Small Order Execution System), un sistema de gestió de petits volums accionarials creat arran de la crisi de 1987, aquell any es va veure la necessitat de crear sistemes per automatitzar la gestió de gran nombre de transaccions de petit volum.

Els seus índexs més representatius són el Nasdaq 100 (introduït en 1985), el Nasdaq Composite i el NASDAQ Biotechnology Index.

El NASDAQ funciona com la resta de mercats dels Estats Units, des de les 9:30h fins a les 16:00h, hora local (des de les 15:30h fins a les 22:00h, hora catalana). Actualment el seu cap executiu és Robert Greifeld de Nova York.

Empreses dels Països Catalans que cotitzen al Nasdaq[modifica]

  • Flywire (València, inici de cotització el 26 de maig de 2021),[1] empresa d'origen valencià dedicada a serveis electrònics de pagament. La seu de Boston és la que figura oficialment a efectes de cotització al Nasdaq. [FLYW]
  • Grifols (Barcelona, inici de cotització l'1 de juny de 2011), empresa farmacèutica especialitzada en productes de plasma sanguini, que és una de les quatres formalment figura com a empresa espanyola cotitzant a l'índex (junt amb els bancs BBVA i Santader i la tecnològica Telefónica), i amb elles cotitzen alhora a l'índex més restringit del Nasdaq-100. [GRFS]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: NASDAQ