Max Verstappen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaMax Verstappen

(2017) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(nl) Max Emilian Verstappen Modifica el valor a Wikidata
30 setembre 1997 Modifica el valor a Wikidata (26 anys)
Hasselt (Bèlgica) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Alçada181 cm Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFórmula 1 Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópilot d'automobilisme, pilot de Fórmula 1, pilot de curses Modifica el valor a Wikidata
Nacionalitat esportivaPaïsos Baixos Modifica el valor a Wikidata
Esportkàrting (2005–2014)
Fórmula 3 (2014–2015)
Fórmula 1 (2015–) Modifica el valor a Wikidata
PatrocinadorRed Bull GmbH
Jumbo
CarNext.com (en) Tradueix
EA Sports (2023–) Modifica el valor a Wikidata
Trajectòria
  Equip Competició
2014-2015 Van Amersfoort Racing
2015-2016 Scuderia Toro Rosso
2016- Red Bull Racing Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolCampió mundial de Fórmula 1 Modifica el valor a Wikidata
ParellaKelly Piquet (2021–) Modifica el valor a Wikidata
ParesJos Verstappen Modifica el valor a Wikidata  i Sophie Kumpen Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webverstappen.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: MaxVerstappen Twitter (X): Max33Verstappen Instagram: maxverstappen1 Youtube: UC1Aha9aLmlkIbBN-iAttBzw Modifica el valor a Wikidata

Max Verstappen (pronunciació en neerlandès: /ˈmɑks vɛrˈstɑ.pə(n)/) (Hasselt, 30 de setembre de 1997) és un pilot d'automobilisme neerlandès i belga.[1] Nascut a Bèlgica, de pare neerlandès i mare belga, per a competir fa servir la nacionalitat del seu pare Jos, que també fou pilot. Competeix per l'equip Red Bull Racing a la Fórmula 1.[2]

És el pilot més jove a liderar una volta durant un Gran Premi de Fórmula 1, el guanyador més jove d'un Gran Premi (18 anys, 7 mesos i 15 dies en el Gran Premi d'Espanya 2016), el pilot més jove a aconseguir un podi, el més jove a aconseguir el rècord de volta al Gran Premi de Brasil 2016, el pilot més jove a aconseguir el rècord de volta en una sessió, aquesta va ser en la tercera pràctica lliure en l'autòdrom Hermanos Rodríguez (Mèxic) el 28 d'octubre de 2017, i el pilot més jove a competir en la història d'aquesta categoria, ja que va fer el seu debut amb 17 anys i 166 dies en el Gran Premi d'Austràlia de 2015 per la Scuderia Toro Rosso, com així també el primer pilot de nacionalitat neerlandesa a pujar al primer lloc del podi de F1.[3][4] El 2021, 2022 i 2023 es va proclamar campió del món.[5]

Trajectòria[modifica]

Kàrting[modifica]

Fill de l'expilot de Fórmula 1 Jos Verstappen. Va començar en el món del kárting als 7 anys i immediatament es va convertir en campió de la Classe Mini del campionat belga. El 2006 va ser de nou campió de la Classe Mini en guanyar les 21 proves. El 2007 va guanyar en el lleugerament superior Rotax Mini Maxklasse totes les 18 carreres. El 2008, de nou a la classe Rotax Mini Max, va guanyar 16 de 18 carreres. Va competir en el campionat Benelux al Rotax Mini Maxklasse, una competició amb dotze carreres en tres caps de setmana de les quals va guanyar onze proves. A causa d'això el 2008 amb tan sols 11 anys, va ser llançat a la Classe Cadet en el campionat belga i també va ser campió amb onze victòries en dotze carreres.

L'any 2009, es va unir a l'Equip Pex Racing, un equip de CRG. Va guanyar el campionat Minimax i el campionat KF5 belga.

El 2010, es va acostar al karting internacional. Va signar per l'equip CRG per córrer en el seu equip en els campionats mundials i europeus. En el KF3 Copa del Món, va acabar segon darrere de l'experimentat Alexander Albon. Va vèncer a Albon en la WSK Euro Series. També va guanyar la Sèrie Mundial WSK, superant a Robert Vişoiu.

El 2011, va guanyar la WSK Euro Seriïs en una graella potenciada per CRG. Pel 2012, va ser fitxat per l'Intrepid Driver Program per competir en els campionats KF2 i KZ2. Va guanyar la WSK Master Sèries a la classe KF2, superant pilot de CRG Felice Té. Va guanyar la Copa d'Hivern del Sud de Garda a la classe KF2, superant a Dennis Olsen i Antonio Fuoco.

El 2013, va guanyar els campionats d'Europa de KF i KZ. A l'edat de 15 anys, va guanyar el campionat del món de 2013 KZ a Varennes-sud-Allier, França, en KZ1, la categoria més alta de karting.

Monoplaces[modifica]

Va conduir els seus primers metres en un cotxe de carreres al circuit de Pembrey, l'11 d'octubre de 2013. Va conduir 160 voltes en un Barazi-Epsilon FR2.0-10 de la Fórmula Renault durant el seu primer dia. El cotxe va ser proporcionat per l'equip neerlandès Manor MP Motorsport. Al desembre de 2013, va provar un Dallara F311 de Fórmula 3, cotxe dirigit per Motopark Academy. Una altra prova de la Fórmula Renault va arribar al desembre en el Circuit de Jerez. Pilotant per l'equip Josef Kaufmann Racing, va vèncer la Fórmula Renault per davant d'habituals com Steijn Schothorst i Matt Parry. En el Circuit Ricardo Tormo de València, es va imposar als pilots més experimentats incloent Tatiana Calderón i Eddie Cheever III.

El 16 de gener de 2014, es va anunciar que faria el seu debut en una competició de monoplaces a la Winter Series de Florida.

Fórmula 3 Europea[modifica]

Max Verstappen al circuit de Hockenheimring, durant la temporada 2014 de Fórmula 3 Europea.

El 2014, va participar en la Fórmula 3 Europea amb l'equip Van Amersfoort Racing. El 4 de maig, va guanyar la tercera carrera a Hockenheim després d'haver començat des de la pole position. A la segona carrera estava a la pole, però va haver d'abandonar a causa d'un problema amb la seva caixa de canvis. A Spa-Francorchamps, es va convertir en el primer pilot del 2014 en obtenir tres victòries en un cap de setmana. Una setmana més tard a Norisring va tornar a guanyar tres carreres consecutives. En el circuit de Nürburgring va guanyar la seva vuitena carrera. Verstappen va guanyar deu carreres, però va ser derrotat per un altre novell a la categoria, Esteban Ocon, que va guanyar nou carreres i aconseguí nou segons llocs. Finalment va acabar tercer del campionat.

Fórmula 1[modifica]

Verstappen al Gran Premi de Malàisia de 2015.

L'agost de 2014, es va unir al Red Bull Junior Team, desestimant una oferta de Mercedes per unir-se al seu programa de desenvolupament de pilots.[6] Sis dies més tard, va ser confirmat com un dels pilots de la Scuderia Toro Rosso per 2015, juntament amb Carlos Sainz Jr. i en substitució de Jean-Éric Vergne. Als disset anys i cent seixanta-quatre dies d'edat, es convertiria en el pilot més jove a iniciar una carrera del Campionat del Món, superant el rècord de Jaime Alguersuari per gairebé dos anys.[7]

El diumenge 29 de març de 2015, al Gran Premi de Malàisia, es va convertir en el pilot més jove en aconseguir punts a la F1.[8] Posteriorment, entre problemes de fiabilitat i algun error del pilot, no va poder tornar a puntuar fins 5 carreres després. No obstant això, es recuperà en gran en el Gran Premi d'Hongria aconseguint un sensacional 4t lloc, resultat que repetiria a Austin. Va arribar a encadenar 6 carreres consecutives puntuant. Va acabar sent el debutant de l'any.[9]

Verstappen al Gran Premi d'Espanya de 2016, on va obtenir la seva primera victòria.

El 5 de maig de 2016, després de només 4 carreres del campionat, Red Bull decideix promoure a Verstappen al seu primer equip, reemplaçant a Daniil Kvyat qui tornaria a Toro Rosso.[10] El 15 de maig de 2016, durant la seva carrera de debut amb l'escuderia austríaca, es va convertir en el pilot més jove de la història a guanyar una carrera en la Fórmula 1, amb 18 anys i 228 dies, després de guanyar la cinquena data de la temporada, en el GP d'Espanya.[11] Va acumular un total de set podis que van permetre que el neerlandès finalitzés cinquè en el campionat.

El 2017, Verstappen va finalitzar tercer en el Gran Premi de la Xina. L'1 d'octubre de 2017, un dia després de complir 20 anys, va triomfar en el GP de Malàisia.[12] El pilot va finalitzar segon al Japó, creuant la meta 1,2 segons per darrere d'Hamilton. El 29 d'octubre va aconseguir la seva tercera victòria en la màxima categoria al GP de Mèxic, a l'Autòdrom Hermanos Rodríguez. Amb 12 top 5 en 20 carreres, Verstappen va quedar sisè en el campionat, per darrere dels dos pilots de Mercedes i Ferrari, i darrere del seu company Ricciardo.

El 2018, durant les primeres cinc curses aconsegueix ser 6è a Austràlia per darrere d'Alonso, abandona a Baréin, és 5è a la Xina, abandona una altra vegada a Bakú i finalment aconsegueix ser 3r a Espanya, el seu primer podi de la temporada. Guanya a Àustria i a Mèxic aconsegueix la seva segona victòria de la temporada, la segona també en el Autòdrom Hermanos Rodríguez.

Max al Gran Premi d'Hongria de 2019, on va aconseguir seva primera Pole Position.

El 2019, amb la sortida de Ricciardo a Renault, Max passa a córrer al costat de Pierre Gasly, provinent de Toro Rosso.[13] L'holandès va començar l'any en tercer lloc a Austràlia, on va tornar a pujar el motor Honda al podi onze anys després. Va tenir un bon començament de temporada, alternant entre el tercer i el quart lloc. Va aconseguir la primera victòria de la temporada a Àustria, portant la victòria als motors Honda des del 2006. Al Gran Premi d'Hongria va aconseguir la seva primera pole position de la temporada acabant la cursa en segona posició. A Bèlgica l'equip va canviar Pierre Gasly, que estava fent mals resultats, per Alex Albon, antic rival de karts, que anava bé per Toro Rosso i una aposta per a la resta de la temporada i per al 2020.[14] Verstappen finalitzà la temporada en tercer lloc amb 278 punts, el millor resultat de la seva carrera fins ara. Aconseguí 3 victòries, 2 poles i 3 voltes ràpides, el triple que els seus companys d'equip.

El 2020, Red Bull va mantenir Albon i al gener, Max va signar un contracte amb l'equip fins a finals del 2023.[15]

Al 2021 es va proclamar campió del món de Formula 1.[16]

El 2022 es va tornar a proclamar campió del món de Formula 1 per segon any consecutiu després de dominar tota la temporada.

Vida personal[modifica]

Max va néixer a Hasselt, Bèlgica. Fins complir els 18 anys, no posseïa nacionalitat neerlandesa, sinó solament la llicència esportiva. En aquest moment, resideix a la ciutat belga de Maaseik, a la frontera amb els Països Baixos.[17] El seu pare Jos (d'origen neerlandès), també va ser pilot de Fórmula 1 en els 90 i els 2000 (juntament amb Max, són els dos únics pilots neerlandesos a pujar a un podi d'aquesta categoria).[18] La seva mare, Sophie Kumpen (d'origen belga), va ser pilot de karting i el seu oncle Anthony Kumpen ha estat campió en NASCAR Whelen Euro Series.[19]

Resum de la carrera esportiva[modifica]

Temporada Categoria Equip Carreres Victòries Poles VR Podis Punts Pos.
2014 Florida Winter Sèries ? 12 4 3 3 7 ? 3r
Campionat Europeu de Fórmula 3 de la FIA Van Amersfoort Racing 33 10 7 7 16 411 3r
Gran Premi de Macau 1 0 0 1 0 N/A
Masters de Fórmula 3 Motopark 1 1 1 0 1 N/A 1r
Fórmula 1 Scuderia Toro Rosso Pilot de proves
2015 Fórmula 1 19 0 0 0 0 49 12è
2016 Fórmula 1 4 0 0 0 0 204
Red Bull Racing 17 1 0 1 7
2017 Fórmula 1 20 2 0 1 4 168
2018 Fórmula 1 Aston Martin Red Bull Racing 21 2 0 2 11 248 4t
2019 Fórmula 1 21 3 2 3 9 278 3r
2020 Fórmula 1 17 2 1 3 11 214 3r
2021 Fórmula 1 Red Bull Racing Honda 22 10 10 6 18 395.5 1r
2022 Fórmula 1 Oracle Red Bull Racing 22 15 7 5 17 454 1r
2023 Fórmula 1 22 19 13 11 21 575 1r
2024 Fórmula 1 És disputarà
Font:[2]

Victòries a la Fórmula 1[modifica]

Voltes ràpides a la Fórmula 1[modifica]

Resultats[modifica]

Campionat Europeu de Fórmula 3 de la FIA[modifica]

(Clau) (negreta indica pole position) (cursiva indica volta ràpida)

Any Escuderia Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 Pos. Punts
2014 Van Amersfoort Racing Volkswagen SIL
1
Ret
SIL
2
5
SIL
3
2
HOC
1
Ret
HOC
2

DNS
HOC
3

1
PAU
1
3
PAU
2
Ret
PAU
3
Ret
HUN
1
Ret
HUN
2
16
HUN
3
4
SPA
1

1
SPA
2
1
SPA
3
1
NOR
1

1
NOR
2

1
NOR
3

1
MSC
1

3
MSC
2
Ret
MSC
3
2
RBR
1
5
RBR
2
4
RBR
3
12
NÜR
1

1
NÜR
2
Ret
NÜR
3
3
IMO
1
Ret
IMO
2
2
IMO
3
1
HOC
1
1
HOC
2
5
HOC
3
6
3r 411
Fuente:[20]

Fórmula 1[modifica]

(Clau) (negreta indica pole position) (cursiva indica volta ràpida)

Any Escuderia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 Pos. Punts
2014 Scuderia Toro Rosso AUS MYS BHR CHN ESP MON CAN AUT GBR GER HON BEL ITA SIN JAP
PP
RUS EUA
PP
BRA
PP
ABU - -
2015 Scuderia Toro Rosso AUS
Ret
MAL
7
XIN
17†
BHR
Ret
ESP
11
MON
Ret
CAN
15
AUT
8
GBR
Ret
HON
4
BEL
8
ITA
15
SIN
8
JAP
9
RUS
10
EUA
4
MEX
9
BRA
9
ABU
16
12è 49
2016 Scuderia Toro Rosso AUS
10
BHR
6
XIN
8
RUS
Ret
204
Red Bull Racing ESP
1
MON
Ret
CAN
4
EUR
8
AUT
2
GBR
2
HON
5
GER
3
BEL
11
ITA
7
SIN
6
MAL
2
JAP
2
EUA
Ret
MEX
4
BRA
3
ABU
4
2017 Red Bull Racing AUS
5
XIN
3
BHR
Ret
RUS
5
ESP
Ret
MON
5
CAN
Ret
AZE
Ret
AUT
Ret
GBR
4
HON
5
BEL
Ret
ITA
10
SIN
Ret
MAL
1
JAP
2
EUA
4
MEX
1
BRA
5
ABU
5
168
2018 Aston Martin Red Bull Racing AUS
6
BHR
Ret
XIN
5
AZE
Ret
ESP
3
MON
9
CAN
3
FRA
2
AUT
1
GBR
15†
GER
4
HON
Ret
BEL
3
ITA
5
SIN
2
RUS
5
JAP
3
EUA
2
MEX
1
BRA
2
ABU
3
4t 248
2019 Aston Martin Red Bull Racing AUS
3
BHR
4
XIN
4
AZE
4
ESP
3
MON
4
CAN
5
FRA
4
AUT
1
GBR
5
ALE
1
HON
2
BEL
Ret
ITA
8
SIN
3
RUS
4
JAP
Ret
MEX
6
EUA
3
BRA
1
ABU
2
3r 278
2020 Aston Martin Red Bull Racing AUT
Ret
EST
2
HON
2
GBR
2
70A
1
ESP
2
BEL
3
ITA
Ret
TOS
Ret
RUS
2
EIF
2
POR
3
EMI
Ret
TUR
6
BHR
2
SAK
Ret
ABU
1
3r 214
2021 Red Bull Racing Honda BHR
2
EMI
1
POR
2
ESP
2
MON
1
AZE
18†
FRA
1
STI
1
AUT
1
GBR
Ret
HON
9
BEL
1
PBA
1
ITA
Ret
RUS
2
TUR
2
EUA
1
MEX
1
SAO
2
QAT
2
ARA
2
ABU
1
1r 395.5
2022 Oracle Red Bull Racing BHR
19†
ARA
1
AUS
Ret
EMI
1
MIA
1
ESP
1
MON
3
AZE
1
CAN
1
GBR
7
AUT
2
FRA
1
HON
1
BEL
1
PBA
1
ITA
1
SIN
7
JAP
1
EUA
1
MEX
1
SAO
6
ABU
1
1r 454
2023 Oracle Red Bull Racing BHR
1
ARA
2
AUS
1
AZE
2
MIA
1
EMI
CC
MON
1
ESP
1
CAN
1
AUT
1
GBR
1
HON
1
BEL
1
PBA
1
ITA
1
SIN
5
JAP
1
QAT
1
EUA
1
MEX
1
SAO
1
LAS
1
ABU
1
1r 575
Font:[21]
  • * Temporada en progrés.

Referències[modifica]

  1. «Jos Verstappen over de nationaliteit van Max (traducció: Jos Verstappen sobre la nacionalitat de Max)» (en neerlandès). [Consulta: 13 juny 2016].
  2. 2,0 2,1 «Max Verstappen | Racing career profile | Driver Database» (en anglès). Driver Database. [Consulta: 8 abril 2019].
  3. «Max Verstappen entra en la historia de la Fórmula 1 en Montmeló - RTVE.es» (en castellà). Radiotelevisión española, 15-05-2016. [Consulta: 15 maig 2016].
  4. Richards, Giles. «Max Verstappen becomes youngest man to drive a Formula One car». the Guardian, 03-10-2014. [Consulta: 15 maig 2016].
  5. «2021 Abu Dhabi Grand Prix report and highlights: Brilliant Verstappen claims maiden title after victory in Abu Dhabi season finale after late Safety Car drama | Formula 1®» (en anglès). [Consulta: 12 desembre 2021].
  6. «Max Verstappen joins Red Bull F1 junior programme» (en anglès). Autosport. Haymarket Group, 12-08-2014.
  7. «Verstappen, el nuevo niño prodigio de la Fórmula 1» (en castellà). Sport, 19-08-2014.
  8. DPA. «Verstappen, el más joven en puntuar en la Fórmula 1» (en castellà). El Mundo, 29-03-2015.
  9. «Verstappen y Hamilton brillan en la gala de la FIA» (en castellà). Marca, 05-12-2015.
  10. Canseco, Marco. «Verstappen por Kvyat en Red Bull» (en castellà). Marca, 05-05-2016.
  11. Puigdemont, Oriol. «Travesura histórica de Verstappen» (en castellà). El País, 15-05-2016.
  12. «Verstappen sorprende en Malasia» (en castellà). Cadena SER, 01-10-2017.
  13. esport3. «Pierre Gasly serà el substitut de Daniel Ricciardo a Red Bull la temporada que ve», 20-08-2018. [Consulta: 24 gener 2020].
  14. esport3. «Red Bull prescindeix de Pierre Gasly i nomena Alex Albon», 12-08-2019. [Consulta: 24 gener 2020].
  15. esport3. «Max Verstappen renova amb Red Bull fins al 2023», 07-01-2020. [Consulta: 24 gener 2020].
  16. Martí, Joan. «Verstappen es consagra». L'Esportiu, 13-12-2021. [Consulta: 13 desembre 2021].
  17. «¡Max Verstappen es belga!» (en castellà). lat.motorsport.com. Arxivat de l'original el 2019-08-03. [Consulta: 3 agost 2019].
  18. «Países Bajos - Pódiums • STATS F1». www.statsf1.com. [Consulta: 3 agost 2019].
  19. Villalon, Carlos Eduardo Jalife. «JOS Y MAX VERSTAPPEN | FASTmag» (en castellà). [Consulta: 3 agost 2019].
  20. «2014 Championship - FIA-F3» (en anglès). Campeonato Europeo de Fórmula 3 de la FIA. Arxivat de l'original el 9 de gener de 2018. [Consulta: 11 agost 2019].
  21. F1, STATS. «Max VERSTAPPEN • STATS F1». www.statsf1.com. [Consulta: 11 agost 2019].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Max Verstappen
Precedit per:
Lewis Hamilton
Campió del món de Fórmula 1
2021, 2022, 2023
Succeït per:
Actual campió