Programari wiki

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El programari wiki o les eines de programari per a wikis són una forma de programari col·laboratiu per a donar suport a les Wikis. Usualment s'implementen via la interfície CGI dels servidors web. Un Wiki és un lloc que permet llegir, editar i crear pàgines que al final són visualitzades en format HTML. Els wikis s'utilitzen com suport per a la col·laboració, per a documentació, recopilació d'informacions, etc. Típicament, les pàgines s'emmagatzemen en una base de dades i s'inclouen hipervincles generats dinàmicament. La Wikipedia és un exemple de wiki.

Història[modifica]

El primer programari per a viquipèdies, va ser creat per Ward Cunningham cap a 1995..[1] En l'actualitat, existeix una gran varietat d'eines per a wikis. Molts d'ells es distribueixen amb llicència GPL.

Un programari per a wikis inclou tot el necessari per a córrer un wiki. Açò pot incloure, a més del motor Wiki, un servidor Web, una eina de suport de versions, un editor WYSIWYG en Javascript, un generador de gràfiques, de notació matemàtica, una eina de dibuix i moltes altres extensions possibles...[2][3]

Algunes eines de programari per a wikis[modifica]

En Java[modifica]

En Perl[modifica]

En PHP[modifica]

En Python[modifica]

En Smalltalk[modifica]

En Ruby[modifica]

Llenguatge de desenvolupament desconegut[modifica]

Referències[modifica]

  1. The Wiki Way. Quick collaboration on the Web, Addison-Wesley (April 2001) ISBN 0-201-71499-X
  2. [enllaç sense format] http://www.alexa.com/topsites Arxivat 2018-12-26 a Wayback Machine.
  3. Breakdown of active wikis on WikiIndex

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Programari wiki