Primer Lord del Mar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de càrrec políticPrimer
First Sea Lord
TitularAlmirall Sir George Zambellas
Nomenat perMonarca del Regne Unit
Designat perPrimer Ministre del Regne Unit
InstitucióLord del Mar
EstatRegne Unit Modifica el valor a Wikidata
Creació1795
Lloc webroyalnavy.mod.uk… Modifica el valor a Wikidata

El Primer Lord del Mar (anglès: First Sea Lord) és el cap professional de la Royal Navy i de tot el Servei Naval. A més, té el títol de Cap de l'Estat Major Naval, i és conegut per les abreviacions 1SL/CNS. El Primer Lord del Mar vigent és l'Almirall Sir George Zambellas.

Història[modifica]

Entre 1795 i 1827, el cap de la Royal Navy era conegut com l'«Almirall de la Flota». Posteriorment, aquest ofici esdevindria un rang.

Abans de 1809 els oficials navals ocasionalment servien com a Primer Lord de l'Almirallat, o com a President del Gabinet de l'Almirallat. No obstant això, entre 1809 i 1828 el càrrec va recaure invariablement en un polític civil.

El títol de Primer Lord del Mar va ser atorgat al Lord Naval superior del Gabinet de l'Almirallat el 1828. el Primer Lord del Mar era un membre del Comitè dels Caps d'Estats Major, que rotava amb els representants dels altres serveis (el Cap de l'Estat Major General Imperial i el Cap de l'Estat Major de l'Aire, que serviria com a President del Comitè i com a Cap funcional de totes les Forces Armades Britàniques (a partir de 1956 el càrrec és conegut com a Cap de l'Estat Major de la Defensa).

El títol es mantingué quan s'abolí el Gabinet de l'Almirallat el 1964 i les seves funcions van ser integrades al Ministeri de Defensa.

George Cockburn 1841 - 1846
Sir Thomas Hardy 1830 - 1834

Primers Lords del Mar, 1828-1904[modifica]

Primers Lords del Mar, 1904-1964[modifica]

Primers Lords del Mar, 1964-present[modifica]

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Primer Lord del Mar