Isabel Frey

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaIsabel Frey

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1994 Modifica el valor a Wikidata (29/30 anys)
Viena (Àustria) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactivista política, cantant Modifica el valor a Wikidata

Lloc webisabelfrey.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: isabelfreymusic Twitter (X): isatatjana Instagram: isatatjana Youtube: UC8B4wicRPuFyq_NOen-fG9w Discogs: 8177442 Modifica el valor a Wikidata

Isabel Frey (nascuda a Viena) és una cantautora i activista política d'esquerra jueva austríaca.

Trajectòria[modifica]

Nascuda a Viena en el bressol d'una família jueva asquenazita secular de classe mitjana, va formar part de petita del moviment juvenil socialista-sionista Ha-Xomer ha-Tsaïr. El seu pare va ser el periodista liberal Eric Frey i els seus avis paterns van ser supervivents de l'Holocaust.[1] La seva família, tot i descrita com a «una mica assimilada, però no del tot», formava part activa del moviment sionista i tenia una forta aversió al ídix. Frey va assistir a l'escola dels diumenges i, durant les vacances, al shul. A causa de les «arrels assimilades austrohongareses» de la seva família, parlaven en hongarès i alemany, i consideraven el ídix com una llengua de «classe baixa». De jove, primer va viure un temps en un kibbutz al sud d'Israel, i després va tornar a Àustria, on va desenvolupar una visió del món diaspòrica, idixista i antisionista.[2][3] Frey es va convertir en bat mitzvah a Or Chadasch, el corrent del judaisme reformista de Viena fundat pels seus avis i on el seu pare exerceix de president.[4]

Frey va estudiar ciències socials, així com antropologia mèdica i sociologia a la Universitat d'Amsterdam. Va ser candidata a doctora (PhD) en el programa de doctorats estructurats «assumptes musicals» al Willy Brandt Center de Jerusalem.[5] El 2020 va publicar el seu primer àlbum, Millenial Bundist, i a les eleccions municipals d'aquell mateix any va concórrer en el tercer lloc de la candidatura Links per a representar el districte històricament jueu de Leopoldstadt a l'Ajuntament de Viena.[6]

Opinió política[modifica]

Autodenominada com a «bundista, jueva d'esquerres i antiracista», s'identifica amb la tradició política ídix, laica i socialista, que antigament va ser forta entre els jueus asquenazites d'Europa central i oriental. Com a antisionista i anti-assimilacionista, el concepte bundista de «doykeit» ("herència") ressona amb ella. Va qualificar el govern israelià d'«etnonacionalista».[7] Així mateix, considera el sionisme com un «absurd» i una «farsa», responsable de «vendre de forma ambulant una identitat artificial» entre els jueus europeus laics. A Frey no li agrada el militarisme de la cultura israeliana i dóna suport a una «Israel-Palestina multinacional, liberal i democràtica».[8] També ha descrit el filosemitisme com un sentiment particularment fort a molts països europeus a causa de la «culpabilitat de l'Holocaust» i una «cultura del record» de l'Holocaust.[9] Creu que aquesta actitud a Àustria i a Alemanya fa que els jueus siguin «fetitxitzats» d'una manera «pseudotolerant». Aquest fet l'ha portat a beneficiar-se dels privilegis dels blancs i dels privilegis de classe com a austríaca jueva blanca de classe mitjana, una visió que considera controvertida perquè «al teatre austríac de la memòria els jueus només poden ser la minoria més oprimida». Ha parlat en contra de l'antisemitisme de gent no jueva d'esquerres contra jueus austríacs i alemanys.[10]

Referències[modifica]

  1. «Innerfamiliäre Politdebatte am Esstisch oder auf dem Sofa» (en alemany). Der Standard. [Consulta: 11 desembre 2021].
  2. «Isabel Frey, the Jewish Viennese musician who thrives on Yiddish» (en anglès). The Jerusalem Post. [Consulta: 4 desembre 2021].
  3. «Millennial Bundism: An Interview with Isabel Frey» (en anglès). In Geveb. [Consulta: 4 desembre 2021].
  4. «Isabel Frey is a 26-year-old Yiddish singer and Austrian politician» (en anglès). The Jerusalem Post. [Consulta: 11 desembre 2021].
  5. «Online Lecture on 'Jewish Diasporism and the Yiddish Culture Movement' by Isabel Frey» (en anglès). Willy Brandt Center Jerusalem. [Consulta: 4 desembre 2021].
  6. «Links - Leopoldstadt» (en alemany). Links-Wien.at. [Consulta: 23 març 2022].
  7. Baur, Joe. «Isabel Frey is a 26-year-old Bundist who records protest songs in Yiddish. Now she's also an Austrian politician» (en anglès). The Forward, 22-04-2021. [Consulta: 4 desembre 2021].
  8. «A Jewish-European manifesto for the 21st century» (en anglès). Are We Europe. Arxivat de l'original el 2021-12-05. [Consulta: 4 desembre 2021].
  9. «The Price of Living Together» (en anglès). Jewish Currents. [Consulta: 4 desembre 2021].
  10. «When "Antifa" Is the Enemy» (en anglès). Jewish Currents. [Consulta: 4 desembre 2021].

Enllaços externs[modifica]