Espècimen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Especimen)

Espècimen[1] (del llatí Specimen) és un tros o una quantitat de material per a ser usat en fer proves, exàmens o estudis[2] significa doncs una mostra o exemplar, especialment en la mesura que sigui representativa d'una classe d'objectes o entitats.

En biologia espècimen és aquell individu o part d'un individu que es pren com a mostra, especialment el que es considera representatiu dels trets de la població a la qual pertany. Els espècimens són conservats en col·leccions biològiques, com herbaris, acompanyat d'informació sobre el seu origen i les condicions de recolecció i preparació, sense aquesta informació perd la major part del seu valor científic.

Un espècimen de laboratori és un individu animal, una part d'ell, una planta o una part seva o un microorganisme que es fa servir com a representatiu per estudiar la propietats de la població sencera d'aquestes espècies o subespècies. Quan un tàxon es descriu biològicament està típicament basat en un sol espècimen que es refereix com a l'holotip.

En medicina un espècimen és una mostra que s'extreu del pacient, sovint sang, orina, o semen.

En geologia un espècimen és un tros d'un tipus de roca, sigui quina sigui, agafada de la terra.

En tipografia un espècimen tipogràfic és una publicació que mostra els glifs disponibles.[3]

Aquest terme es fa servir extensament en el llenguatge forense («espècimen forense»), per a referir-se a les mostres sobre les que es realitza el peritatge. Per exemple en el reconeixement d'escriptura, anàlisi cal·ligràfica forense i verificació de signatures, el terme espècimen es refereix a una mostra d'escriptura manual..

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Espècimen
  1. Apareix al TERMCAT, a la Gran Enciclopèdia Catalana, el Diccionari català-valencià balear i al Diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC2)
  2. Merriam-Webster's Online Dictionary
  3. Corbeto, Albert.. Especímenes tipográficos españoles : catalogación y estudio de las muestras de letras impresas hasta el año 1833. Madrid: Calambur Editorial, 2010. ISBN 978-84-8359-160-4.