Espectrograma

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Un espectrograma de so de violí. Les línies brillants a la part de baix són els fonamentals de cada nota o les altres línies brillants properes són els sobretons harmònics, en conjunt, formen el espectre de freqüències.

L'espectrograma és el resultat de calcular l'espectre de trames enfinestrat d'un senyal. És una gràfica tridimensional que representa l'energia del contingut freqüencial del senyal segons va variant aquesta al llarg del temps.

Espectrograma de l'oració del txec Strc prst skrz krk que significa 'Introdueix el dit a través de la gola', a l'espectrograma es s'aprecien clarament els fon s que la componen.

Es fa servir, per exemple, per identificar sons fonètics i processament de la parla, per al radar/sonar. L'instrument que genera espectrograma s'anomena espectròmetre.

Aplicacions[modifica | modifica el codi]

  • Alguns espectrogrames analògics es van aplicar a l'estudi dels cants dels ocells, amb la recerca actual segueix amb l'ordinador digital modern i s'aplica a tots els sons d'animals. És especialment útil per a l'estudi de la modulació de freqüència a les trucades dels animals.
  • Els espectrogrames són útils per ajudar en la superació de defectes de la parla i en la formació de la parla per a la part de la població que és profundament sorda.
  • Els estudis de la fonètica i síntesi de veu s'han facilitat a través de l'ús de espectrograma.
  • Al invertir el procés d'elaboració d'un espectrograma, és possible crear un senyal on l'espectrograma és una imatge arbitrària. Aquesta tècnica es pot utilitzar per amagar una imatge en un tros d'àudio i ha estat emprat per diversos artistes de la música electrònica.
  • Alguns tipus de música moderna es crea utilitzant espectrograma com a mitjà d'intermediaris, de canviar la intensitat de diferents freqüències a través del temps, o fins i tot crear-ne de nous, mitjançant l'elaboració i després la transformació inversa.
  • l'Espectrograma es pot utilitzar per analitzar els resultats de passar un senyal de prova a través d'un processador de senyals, com un filtre per tal de comprovar el seu rendiment.


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Espectrograma Modifica l'enllaç a Wikidata