Esperantujo

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Esperantujo o Esperantio és un terme (que significa quelcom semblant a "Esperantolàndia" o "Esperàntia") usat pels parlants de l'idioma auxiliar esperanto per referir-se a la Comunitat esperantista i a les activitats relacionades amb l'idioma. Quan dues persones parlen esperanto es diu que són "a" Esperantujo.

El mot està format de manera anàloga als noms dels països. En esperanto, els noms dels països i estats nacionals eren creats tradicionalment a partir del nom ètnic dels seus habitants més el sufix -uj, per exemple França era Francujo, de franco (un francés).

El terme més anàleg a Francujo seria Esperantistujo ("Esperantista-làndia"). Nogensmenys, açò conduiria a la idea d'una unitat física o d'un poble, mentre que si s'usa el nom de l'idioma com a arrel del mot es dóna una connotació més abstracta i pròpia d'una esfera cultural.

En l'actualitat, els noms d'estats nacionals es formen més sovint amb el sufix -io, de manera que ara Francio, i més recentment la forma Esperantio han estat usades, per exemple, en el Pasporta Servo.