Espermaceti

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Processament d'espermaceti

El blanc de balena, la cera de catxalot o l'espermaceti (del grec sperma, "llavor"; i cetus, "balena") és una cera present a les cavitats encefàliques del catxalot (Physeter macrocephalus). L'espermaceti és extret de l'oli d'esperma per cristal·lització a 6 °C, sent tractat amb pressió i una solució química d'àlcali càustic. L'espermaceti forma cristalls blancs brillants que tenen un tacte dur però oliós, i que manquen de gust o olor, cosa que en fa un ingredient útil en cosmètica, el treball de cuir i la producció de lubricants. Aquesta substància també fou utilitzada per la fabricació d'espelmes d'un valor fotomètric estàndard, en el cobriment de teixits, i com a excipient farmacèutic, especialment en cerats i ungüents.

Propietats[modifica | modifica el codi]

L'espermaceti és insoluble en aigua, molt poc soluble en alcohol fred, però fàcil de dissoldre en èter, cloroform, disulfur de carboni i alcohol bullent. L'espermaceti consisteix principalment en cetil palmitat (èster d'alcohol cetil i àcid palmític), C15H31COO-C16H33.

Una alternativa botànica a l'espermaceti és un derivat de l'oli de jojoba, els èsters de jojoba, C19H41COO-C20H41, una cera sòlida que és molt similar químicament i física a l'espermaceti, i que pot ser utilitzada per gran part dels mateixos usos. Els èsters d'alcohol cetil i d'oli de jojoba són utilitzats com a substituts de l'espermaceti.

Processament de l'espermaceti[modifica | modifica el codi]

El blanc de balena era recol·lectat durant la caça de balenes, i era considerat un recurs valuós pels caçadors degut a l'alt preu a què es podia vendre. El cap del catxalot era pujat a bord o enganxat al costat del vaixell, on els caçadors obrien un forat al crani. Aleshores, recollien la cera de catxalot amb una galleda, o entraven dins el forat i recollien el fluid manualment. Una vegada recollit l'espermaceti, era emmagatzemat en barrils pel viatge de tornada. Una balena gran podia contenir fins a tres tones d'espermaceti.

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Espermaceti Modifica l'enllaç a Wikidata