Espinosàurids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuEspinosàurids
Spinosauridae Modifica el valor a Wikidata

Il·lustració de Spinosaurus
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSaurischia
SuperfamíliaSpinosauroidea
FamíliaSpinosauridae Modifica el valor a Wikidata
Stromer, 1915
Subfamílies
Mida

Els espinosàurids (Spinosauridae) constitueixen una família de dinosaures teròpodes que visqueren al període Cretaci. La majoria d'espinosàurids eren grans depredadors bípedes amb cranis allargats similars als dels cocodrils i presentaven dents còniques amb denticles petits o absents. El nom d'aquesta família fa al·lusió a la típica estructura en forma de vela que sobresortia de l'esquena d'algunes de les espècies. La funció de la vela encara es discuteix, però una explicació força popular diu que la devien utilitzar com a termoregulador o per a fer fugir possibles atacants.

Les restes fòssils d'aquestes espècies s'han trobat a Àfrica, Europa, Amèrica del sud i Àsia.

Descripció[modifica]

Els espinosàurids exhibien cranis superficialment similars al dels cocodrils moderns. S'alimentaven de peixos igual que d'una àmplia varietat d'animals petits i/o de mitja grandària, entre els quals es pot esmentar als pterosaures. Un exemple d'aquesta depredació ho conforma un espècimen de Baryonyx, el qual va ser descobert amb escates de peixos i restes parcialment digerides d'un Iguanodon jove en la seva cavitat estomacal.

Classificació[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Espinosàurids
  1. Santos-Cubedo, Andrés; de Santisteban, Carlos; Poza, Begoña; and Meseguer, Sergi «A new spinosaurid dinosaur species from the Early Cretaceous of Cinctorres (Spain)». Scientific Reports, 13, 1, 2023. DOI: 10.1038/s41598-023-33418-2.
  2. [enllaç sense format] https://www.theropoddatabase.com/Megalosauroidea.htm#Weenyonyx
  3. Buffetaut, Eric; Suteethorn, Varavudh; Tong, Haiyan; and Amiot, Romain «An Early Cretaceous spinosaurid theropod from southern China». Geological Magazine, 145, 5, 2008, pàg. 745-748. DOI: 10.1017/S0016756808005360.
  4. [enllaç sense format] https://tetzoo.com/blog/2022/6/8/giant-spinosaurid-dinosaur-from-the-isle-of-wight
  5. [enllaç sense format] https://www.theropoddatabase.com/Megalosauroidea.htm#Vectispinus