Espirú i Fantàstic

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Dibuix d'Espirú a la façana d'un edifici de Brussel·les

Espirú i Fantàstic (en la versió original en francès Spirou et Fantasio) és una sèrie d'historietes d'aventures en còmic, una de les més populars de la tradició del còmic Franco-Belga. Aquesta sèrie de còmics fou creada per l'autor belga Franquin, nascuda a les pàgines de la revista Spirou duent el nom dels dos protagonistes, i encara segueix activa.

El personatge de Fantàstic (el gran amic d'Espirú) també apareix de manera bastant freqüent en una altra sèrie de Franquin, Sergi Grapes.

Versió en català[modifica | modifica el codi]

En la versió catalana, els personatges Spirou i Fantasio van ser batejats com a Espirú i Fantàstic ja a les primeres traduccions que van arribar-ne fetes per Pere Calders, editades per La Xarxa (Publicacions de l'Abadia de Montserrat), molt abans que els personatges fossin traduïts en espanyol. La següent editorial que van publicar-los en català (Ediciones Junior), van seguir utilitzant els noms de Calders, malgrat que quan Ediciones B va publicar el còmic en català de Le Petit Spirou va traduir-lo com a El Petit Spirou, perdent la traducció clàssica. Actualment cap editorial ha reprès l'edició de les aventures d'Espirú i Fantàstic en català, tot i que a França segueixen apareixent nous àlbums dels personatges, de la mà de diferents guionistes i il·lustradors.